Nejezte maso, ochladíte Zemi, říká klimatický šéf OSN

gaz
8. 9. 2008 6:45
Emise z produkce masa převyšují emise z dopravy
Foto: Jiří Kropáček

Londýn - Podle předsedy Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) OSN může pomoci při boji s globálním oteplováním každý. Jak?

Tím, že přestane s konzumací masa, myslí si indický vědec Rádžendra Pačaurí, který nyní započal v čele IPCC druhou šestiletku.

Podle OSN produkce masa uvolňuje do atmosféry více skleníkových plynů, které oteplují planetu, než doprava. Transport je zodpovědný za 13 procent světových emisí, konzumace masa za 18.

Čtěte také: Co bude po Kjótu? V Ghaně učiněn váhavý krok vpřed

"Údaje Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO) odhadují, že přímé emise z produkce masa tvoří přibližně 18 procent celkových světových emisí skleníkových plynů," citovala Pačaurího britská BBC.

"Takže chci vyzdvihnout skutečnost, že při uvažování o možnostech zmírnění změn klimatu, by měli lidé zauvažovat i o změně svých stravovacích návyků."

Podle BBC organizace do emisí produkce masa započítává hodnoty ze všech mezistupňů jeho výroby a zpracování. Tedy kácení stromů a vytváření pastvin, na kterých jsou zvířata poté chována, výrobu a přepravu hnojiv, zplodiny vypouštěné zemědělskými stroji i emise produkované samotnými zvířaty.

Tři hlavní plyny ohřívající planetu: metan, oxid uhličitý a oxid dusný se na skleníkovém efektu vyvolávaném produkcí masa podílejí přibližně stejnou měrou.

Čtěte také: Vědci: Saze v ovzduší hrají mnohem komplexnější roli

 

Právě se děje

Další zprávy