Válku v Gruzii zinscenovaly USA, zaútočil Putin

Redakce ZAH
28. 8. 2008 20:56
Důvodem prý jsou blížící se volby prezidenta
Ruský premiér Vladimir Putin během interview pro americkou zpravodajskou stanici CNN.
Ruský premiér Vladimir Putin během interview pro americkou zpravodajskou stanici CNN. | Foto: Reuters

Soči (Rusko) - Rusko se kvůli konfliktu s Gruzií pomalu dostává do mezinárodní izolace. Unie zvažuje zavedení sankcí, kladné body Moskva za vpád do sousední země nezískala ani jinde.

Ruští politici proto nyní přešli do protiútoku. Někdejší prezident a současný premiér Vladimir Putin v exkluzivním rozhovoru pro zpravodajskou stanici CNN prohlásil, že válku zinscenovaly Spojené státy.

"Existuje podezření, že někdo ve Spojených státech vytvořil tento konflikt ve snaze vyhrotit situaci a zvýhodnit tak jednoho z kandidátů, kteří bojují o post prezidenta USA," je přesvědčen Putin.

Podle něj nemělo Rusko jinou možnost než vstoupit na gruzínské území. Důvodem podle něj byl fakt, že v Jižní Osetii byly rukou Gruzínců zabity desítky příslušníků ruských mírových jednotek.

Dodal, že podíl Američanů nespočívá pouze v dodávkách vojenského materiálu a výcviku vojáků, ale i v přímém zapojení do bojových operací.

Je to absurdní, zní z Washingtonu

Představitelé USA se proti tvrzením okamžitě ohradili. Mluvčí Bílého domu Dana Perino označila Putinovo prohlášení za "zjevně nepravdivé a iracionální".

"Je to absurdní," reagoval obdobně mluvčí ministerstva zahraničí Robert Wood. "Za krizi je zodpovědné Rusko," dodal.

Konflikt, který by podle analytiků mohl vyústit v novou studenou válku, probíhá v posledních dnech na diplomatické úrovni. Prohlášení Kremlu totiž přišlo jen pár hodin po hrozbě Evropské unie.

Foto: Aktuálně.cz
Válka v přímém přenosu:
Konflikt jsme sledovali online

"Uvažuje se o sankcích, jakož i o jiných prostředcích," oznámil odpoledne francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner, jehož země nyní EU předsedá. Byli to přitom Francouzi, kteří vyjednali mezi Ruskem a Gruzií příměří.

Ruští politici je ovšem pobouřili uznáním nezávislosti dvou gruzínských separatistických oblastí - Abcházie a Jižní Osetie.

Čtěte: Rusko uznalo nezávislost Jižní Osetie a Abcházie

Vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy jsou napjaté už několik měsíců. Důvodem je záměr Washingtonu vybudovat v Česku a Polsku protiraketové základny. Protiraketový deštník ve střední Evropě má být prevencí před hrozbami ze strany íránského režimu.

Moskva tomu ovšem nevěří a tvrdí, že stavba základen pouze vyvolá další kolo zbrojení. Armáda dnes oznámila, že úspěšně otestovala novou střelu dlouhého doletu RS-12M Topol. Podle zástupců ruských raketových vojsk je nezachytitelná radary.

Přečtěte si více: Rusko tvrdí, že jeho raketu žádný radar nezachytí

Vážení čtenáři, vzhledem k tomu, že se v diskusi objevovaly urážlivé a vulgární příspěvky, redakce se rozhodla ji uzavřít. Omlouváme se všem slušným diskutujícím.

 

Právě se děje

Další zprávy