Prešov se rozloučil se zemřelými vojáky

ČTK, Red Zah
26. 1. 2006 19:09
Prešov - Slovensko se dnes v prešovské městské sportovní hale rozloučilo s 42 oběťmi největší letecké katastrofy v historii Slovenska.
Foto: Aktuálně.cz

Do Prešova přijely tisíce lidí, včetně prezidenta republiky Ivana Gašparoviče, představitelů vlády a parlamentu, ale také ministerstev obrany a zástupců velení armád okolních zemí. Pietní akce se účastní také generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer, maďarský prezident László Sólyom a český ministr obrany Karel Kühnl.

Sportovní hala s kapacitou 3500 míst k sezení se dnes změnila v dům smutku. Vnitřní zdi budovy jsou potaženy černým suknem. Na palubovce je 42 rakví přikrytých slovenskými státními vlajkami. U každé stojí vojáci s fotografiemi a vyznamenáními zesnulého. Kolem sedí truchlící příbuzní zesnulých, v rozích leží desítky smutečních věnců.

Na začátku obřadu velitel pozemního vojska Milan Maxim představil zesnulé a vyjmenoval i vyznamenání, kterými byli in memoriam oceněni. Kromě slovenských medailí jim byl udělen i Záslužný kříž ministra obrany ČR třetího stupně.

Později promluvili náčelník generálního štábu slovenské armády Ľubomír Bulík, generální tajemník NATO de Hoop Scheffer, slovenský ministr obrany Juraj Liška a vrchní vojenský kaplan.

"V historii Slovenska ještě nikdy nedošlo k takové události, aby se pod jednou střechou setkalo najednou tolik smutku a utrpení," řekl ve smutečním proslovu ministr obrany Juraj Liška.

Po státní hymně a čestných salvách oficiální hosté kondolovali nejbližším pozůstalým obětí. Po oficiálním rozloučení odvezly pohřební vozy pozůstatky obětí do míst, kde se dnes a v pátek uskuteční jednotlivé pohřby. V některých případech to budou podle přání pozůstalých vojenské pohřby se všemi poctami.

Selhal lidský faktor?

V tisku se pořád častěji spekuluje o tom, že nehodu způsobilo selhání lidského faktoru. Záchranář Samuel Hruškovič v rozhovoru pro dnešní Sme řekl, že pokud by letadlo letělo jen o 50 metrů výše a vodorovně, k tragédii dojít nemuselo.

Vojenské letadlo se 43 osobami na palubě se při návratu z Kosova zřítilo minulý čtvrtek za dosud nevyjasněných okolností na maďarském území u slovenských hranic. Stalo se tak krátce před plánovaným přistáním v Košicích. Většinu mrtvých tvořili vojáci, kteří se vraceli z mírové mise KFOR. Přežil jediný muž, sedmadvacetiletý nadporučík Martin Farkaš.

 

Právě se děje

Další zprávy