Archeologové objevili obří sochu římského císaře

gaz
26. 8. 2008 8:44
Marcus Aurelius vládl v letech 161 až 180

Sagalassos (Turecko) - Archeologové objevili v Turecku části kolosální sochy římského císaře Marca Aurelia, který vládl v letech 161 až 180 našeho letopočtu.

Informovala o tom britská BBC.

Podle vedoucího týmu, Belgičana Marca Waelkense z Katolické univerzity v Leuvenu, se jedná o jedno z nejlepších vypodobení vládce, který proslul také jako stoický filozof.

Ze sochy se zatím podařilo najít spodní části nohou, končící těsně nad koleny, jeden a půl metru dlouhou pravou paži a ruku držící kouli, na které byla patrně dříve bohyně vítězství Niké.

Především však jeden metr vysokou kolosální hlavu.

Čtěte také: Pompeje se rozpadají, Itálie vyhlásila stav ohrožení

Foto: Sagalassos Archaeological Research Project

V antickém městě Sagalassos se už před rokem podařilo objevit části kolosální sochy císaře Hadriána a dříve tento měsíc i hlavu a paži kolosální sochy císařovny Faustiny, manželky Antonina Pia.

Vědci se tak domnívají, že místnost v římských lázních, kde se sochy nacházely, obsahovala galerii císařů antoniovské dynastie, která vládla říši ve druhém století našeho letopočtu. 

Vojska Marka Aurelia bojovala i u Trenčína. Vyryla zde do skály, na jejímž vrcholu stojí trenčínský hrad, slavný nápis:

"Na počest vítězství císařů od 855 vojáků II legie z vojska, které tábořilo v Laugariciu. Tento nápis dal pořídit Maximianus, legát legie II pomocná." 

 

Právě se děje

Další zprávy