Moskva varovala Moldavsko před útokem na Podněstří

Martin Novák Martin Novák
25. 8. 2008 16:50
Z Gruzie si příklad neberte, sdělil Kišiněvu Medveděv
Tank na podstavci oslavuje válečné vítězství podněsterských separatistů nad moldavskou armádou v Tiraspolu, největším městě na území tzv. Podněsterské republiky.
Tank na podstavci oslavuje válečné vítězství podněsterských separatistů nad moldavskou armádou v Tiraspolu, největším městě na území tzv. Podněsterské republiky. | Foto: Martin Novák

Kišiněv - Konflikt v Gruzii vyvolal obavy z podobného scénáře i v dalším koutu bývalého Sovětského svazu, kde Rusko podporuje separatisty.

A to v Moldavsku, od něhož se v roce 1992 násilně oddělilo s podporou Kremlu Podněstří podobným způsobem jako Jižní Osetie od Gruzie.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv v pondělí vyslal do Moldavska jasný vzkaz: Nepokoušejte se napodobit Gruzii, nebo dopadnete jako ona.

Medvěděv se v Soči na své chatě sešel s moldavským prezidentem Vladimirem Voroninem. Tam mu varování sdělil z očí do očí.

"Události v Gruzii jsou dostatečným varováním. Pro všechny," zahrozil ruský prezident.

Pro Rusko by v případě války byla situace na tomto bojišti složitější než v Osetii, protože od Podněstří je odděleno Ukrajinou. A ta v kavkazském konfliktu podpořila Gruzii.

Podněstří vyhlásilo nezávislost na Moldavsku rok po rozpadu Sovětského svazu. Tamní obyvatelstvo - převážně ruské a ukrajinské národnosti - nechtělo žít v jednom státě s rumunsky hovořícími Moldavany.

Foto: Aktuálně.cz

Podněsterští vůdci navíc tvrdili, že Moldavsko se chce spojit v jeden stát s Rumunskem. Vůdci podněsterských separatistů chtěli buď nezávislost, nebo připojení k Rusku.

Výsledkem byla v roce 1992 sice krátká, ale velmi intenzivní a krvavá válka. Za pomoci ruských vojáků a dobrovolnických kozáckých oddílů byly moldavské jednotky vytlačeny z Podněstří.

Jeho vedení pak vyhlásilo takzvanou Podněsterskou republiku, kterou žádný stát na světě neuznává. Má ale svůj parlament, vlajku, policii a dokonce i měnu - podněsterský rubl.

Podněsterší separatisté před dvěma týdny přerušili všechna jednání o urovnání sporu s odůvodněním, že moldavská vláda dostatečně neodsoudila gruzínský útok na Jižní Osetii.

Prezident Moldavska Vladimir Voronin v Soči uvedl, že jeho republika skutečně nemá v úmyslu jít ve stopách Gruzie a že on nebude moldavským Michailem Saakašvilim.

Hlavní ulice v podněsterském Tiraspolu.
Hlavní ulice v podněsterském Tiraspolu. | Foto: Martin Novák

"Díky bohu jsme měli v uplynulých šestnácti letech dost rozumu na to, abychom znovu nerozdmýchali válku a ještě více nezhoršili situaci, v níž se nacházíme," řekl Voronin v Soči.

Předchozí ruský prezident a nynější premiér Vladimir Putin přišel s návrhem, který předpokládá setrvání Podněstří v Moldavsku. Muselo by však dostat rozsáhlou autonomii a Putin také žádal, aby Moldavané zaručili neutralitu jejich země. Tedy aby se vzdali ambicí na vstup do NATO a Evropské unie.

Voronin je údajně návrhu nakloněn, ale žádné rozhodnutí dosud nepadlo.

 

Právě se děje

Další zprávy