V Osetii zahrála filharmonie mrtvým pod širým nebem

Martin Novák Martin Novák
22. 8. 2008 15:03
Koncert řídil slavný ruský dirigent Valerij Gergijev
Koncert věnoval dirigent ruským a osetským obětem konfliktu.
Koncert věnoval dirigent ruským a osetským obětem konfliktu. | Foto: Reuters

Cchinvali - Známý ruský dirigent Valerij Gergijev, který řídí londýnskou filharmonii a často hostuje i v newyorské Metropolitní opeře, ve čtvrtek večer dirigoval mimořádný koncert.

Na náměstí ve válkou poničené jihoosetské metropoli Cchinvali řídil orchestr petrohradského Mariinského divadla, jehož je uměleckým ředitelem a který hrál na počest ruským a osetským obětem konfliktu a na oslavu ruského zásahu v Jižní Osetii.

Pod širým nebem před ohořelou budovou parlamentu zazněly kromě jiného Čajkovského Pátá symfonie a Šostakovičova Sedmá neboli Leningradská symfonie, kterou si Rusové spojují především z hrůzami druhé světové války.

Gergijev je národností Osetinec. Pochází z Vladikavkazu v Severní Osetii, která je součástí Ruska. Je také přítelem ruského premiéra Vladimira Putina.

Gergijev na koncertě v centru Ccchinvali za vlajkou Jižní Osetie.
Gergijev na koncertě v centru Ccchinvali za vlajkou Jižní Osetie. | Foto: Reuters

Podle ruských médií je Gergijev dokonce kmotrem jedné ze dvou Putinových dcer

Ve světě od počátku války brání ruský zásah. "Válku začala brutální agrese ze strany Gruzie," prohlásil známý hudebník. Cchinvali přirovnal ke Stalingradu v době, kdy čelil ofenzivě hitlerovských vojsk, i k New Yorku po útocích z 11.září 2001

Západní země kritizuje za jednostranný pohled na konflikt. Na koncertě, který přenášela živě ruská státní televize, poděkoval ruské armádě za zásah.

"Jsem hudebník, ale také Osetinec. Mám přátele v Gruzii, ale Gruzínci neznají pravdu o tom, co se děje," uvedl dirigent. 

Úřady v Jižní Osetii tvrdí, že gruzínská armáda v Cchinvali zabila téměř 1500 lidí, Gergijev sám mluvil dokonce o dvou tisících. Nezávislí pozorovatelé se domnívají, že počet civilních obětí je mnohem nižší.

Foto: Reuters

Ruský generální štáb vyčíslil tento týden také vojenské ztráty v řadách ruských mírových jednotek. Podle zástupce náčelníka štábu Anatolije Nogovicyna přišlo v bojích o život 64 ruských vojáků a 323 jich utrpělo zranění.

Pětapadesátiletý Gergijev už v rodné Osetii jednou koncert uspořádal. Před čtyřmi lety na počet obětí teroristického útoku v severoosetském Beslanu, kde ve škole při osvobozovací akci zahynulo více než tři sta lidí, včetně malých dětí. 

 

Právě se děje

Další zprávy