Nezahrávejte si, varovala Riceová Moskvu

Reuters, miz
19. 8. 2008 7:44
Krizí v Gruzii se budou zabývat politici NATO
Ministryně zahraničních věcí USA Condoleezza Riceová.
Ministryně zahraničních věcí USA Condoleezza Riceová. | Foto: Reuters

Brusel - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se pustila do Ruska.

Varovala Moskvu, aby si nezahrávala se Spojenými státy a jejich spojenci z NATO.

Vpád Rusů do sousední Gruzie označila za snahy o podkopání demokratického režimu, oslabení vlády a zastrašení tamních lidí.

"Rusko je zemí, která vždy, když chce někomu doručit vzkaz, použije vojenskou sílu," prohlásila šéfka americké diplomacie cestou do Bruselu, kde se prývě kvůli Gruzii koná schůzka představitelů členských zemí Severoatlantické aliance.

Čtěte: USA chtějí hájit Gruzii proti Rusku. NATO ale váhá

Konflikt začal před deseti dny poté, co se gruzínský prezident Michail Saakašvili snažil obnovit kontrolu nad promoskevským separatistickým regionem Jižní Osetií. Odpověď Kremlu na sebe nenechala dlouho čekat a ruské jednotky se na svém postupu dostaly až do gruzínského vnitrozemí.

Foto: Aktuálně.cz
Sledujte konflikt v Gruzii minutu po minutě

Boje skončily až poté, co francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyjednal koncem minulého týdne příměří. Ruští vojáci ale podle Tbilisi nadále zůstávají na svých pozicích v několika gruzínských městech.

Riceová podpoří i Poláky

Nadcházející schůzka členských zemí NATO by podle Riceové měla přinutit ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, aby dodržel podmínky příměří a stáhl jednotky zpět na ruské území. "Jsem si jista, že Francouzi budou chtít vysvětlení, proč ruský prezident nedodržel své slovo," je přesvědčena Riceová.

Koncem týdne bude hasit problémy v Polsku. Tamní vláda Donalda Tuska rovněž čelí výhrůžkám Kremlu, protože se minulý týden dohodla s Američany na vybudování raketové části protiraketového štítu. Radarová část by měla vyrůst v Česku.

Čtěte také: Poláci se s USA dohodli na umístění raket. Za Patrioty

Podle vlastních slov chce Riceová Varšavu ujistit, že jako součást NATO jsou Poláci v bezpečí. "Musíme lidem připomenout, že Rusko je na hony vzdáleno strategickému významu Sovětského svazu."

Napětí však po ruském vpádu do Gruzie panuje i v jiných částech někdejšího sovětského bloku. Mnozí obyvatelé Ukrajiny či pobaltských zemí jsou přesvědčeni, že cílem další ukázky ruské síly budou právě jejich země.

Čtěte: Kdy Rusové vtrhnou k nám? ptají se v Kyjevě a v Pobaltí

 

Právě se děje

Další zprávy