Snímky z roku 1968 apelují v Tbilisi. Podívejte se

rst, mih
18. 8. 2008 14:31
Fotografie ožily vedle záběrů z čerstvého konfliktu
Muž stojí u panelu s fotografiemi zachycujícími napadení Československa v roce 1968. Fotografie byly umístěny před hlavní vchod gruzínského parlamentu.
Muž stojí u panelu s fotografiemi zachycujícími napadení Československa v roce 1968. Fotografie byly umístěny před hlavní vchod gruzínského parlamentu. | Foto: Roman Staněk

Tbilisi - Před budovou parlamentu v gruzínském Tbilisi byl vystaven soubor fotografií ze sovětské invaze do Československa v roce 1968 společně se snímky ze současného konfliktu mezi Ruskem a Gruzií.

Fotografie z roku 1968 poskytlo k improvizované výstavě české velvyslanectví.

"Připravovali jsme v Tbilisi výstavu fotografií z let 1968 a 1989. Fotky viděli někteří mí přátelé a pojali úmysl vystavit snímky z roku 1968 společně s fotografiemi ze současného konfliktu v Gruzii. Fotografie jsme jim zapůjčili," vysvětluje český velvyslanec v Gruzii a Arménii Ivan Jestřáb.

Čtěte také: V Gruzii je teď náš osmašedesátý, říká senátor Štětina

Jak říká, pořadatelé chtěli výstavou především vyslat apel, že se události ze srpna 1968 nesmějí opakovat.

Podle českého velvyslance snímky mezi obyvateli Tbilisi vyvolaly značný zájem. Shlédli je i poslanci včetně předsedy parlamentu a také lidé z nevládních organizací.

"Přestože nelze mechanicky srovnávat rok 1968 se současnou situací v Gruzii, má to jistou symboliku. Dáváme tím najevo, že Česko soucítí s Gruzií a podporuje její územní celistvost," říká český velvyslanec, který na zastupitelský úřad v Tbilisi přišel letos. Jeho předchozím diplomatickým působištěm byl Bělehrad.

Samotná výstava fotografií z let 1968 a 1989, která tvoří součást souboru akcí, jež ke 40. výročí okupace po celém světě pořádá ministerstvo zahraničí, začne ve výstavní síni v centru Tbilisi v původně plánovaném termínu: 21. srpna.

Foto: Aktuálně.cz
Sledujte on-line zpravodajství z gruzínsko-ruského konfliktu

 

Právě se děje

Další zprávy