Ahmadínežád v Turecku. Z obchodu století ale sešlo

Reuters, bh
15. 8. 2008 14:10
Írán chce dodávat svůj plyn do Evropy
Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád po modlitbě v Modré mešitě.
Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád po modlitbě v Modré mešitě. | Foto: Reuters

Istanbul - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád je pro USA stále mužem z osy zla a jeho země je na světové diplomatické scéně v izolaci.

Přesto se mu včera v členské zemi NATO dostalo přijetí v rokokovém prezidentském paláci Çirağan na břehu Bosporu a dnes v poledne se zúčastnil páteční modlitby v istanbulské Modré mešitě. Důvodem jeho návštěvy ovšem není politika, ani víra, ale byznys.

Ahmadínežád měl totiž původně v Turecku podepsat klíčovou dohodu o přepravě plynu. Podle memoranda měl Írán přes Turecko dodávat plyn do Evropy, Ankara získat provizi na těžbu 20,4 miliardy krychlových metrů plynu a v provincii Fárs navíc investovat 3,5 miliardy dolarů do těžařských zařízení.

Čtěte v souvislostech
Autor fotografie: Reuters

Jenže z obchodu zřejmě prozatím sešlo: experti se totiž neshodli na detailním znění a slavnostní podpis byl tak odložen.

"Dosáhli jsme důležité dohody o plynu a elektřině. Dá-li Bůh, podepíšeme ji brzy," nešetřil optimismem Ahmadínežád.

Teherán si podle expertů kladl další a další podmínky a Turecku tak jako zprostředkovateli nových dodávek pro Evropu teď hrozí blamáž.

Myslí si to i blízkovýchodní expert Soli Özel. "Proti návštěvě jako takové nic nemám. Ale jestli z ní nevzejde nic konkrétního, Turecko sklidí obvinění, že legitimizuje politika, který volá po zničení strategického partnera a navíc popírá holocaust," řekl Özel deníku Turkish Daily News.

Ahmadínežád se svým hostitelem Abdullahem Gülem v prezidentském paláci.
Ahmadínežád se svým hostitelem Abdullahem Gülem v prezidentském paláci. | Foto: Reuters

Vynechal i Atatürka

Ale i mnozí Turci nejsou Ahmadínežádem nadšeni. Íránský prezident totiž odmítl pevnou součást protokolu - povinnou návštěvu Atatürkova mauzolea v Ankaře. Jeho návštěva je jen pracovní a navíc se odehrává v Istanbulu, sdělil k tomu jeho úřad.

Proti návštěvě íránského prezidenta oficiálně protestoval Izrael. Sám Ahmadínežád pak přilil oleje do ohně, když těsně před odletem poskytl rozhovor CNN Türk, v němž opět vyzval k bojkotu židovského státu.

"Život tohoto režimu se blíží konci," předpověděl íránský lídr. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy