Studie: Antikoncepce brání ženám najít toho pravého

gaz
13. 8. 2008 23:10
Podle vědců pilulky mění ženské čichové vnímání
Tradiční pilulky se užívají pravidelně jednou denně po dobu 21 dnů a poté následuje 7 dní bez pilulek, během kterého nastane menstruační krvácení.
Tradiční pilulky se užívají pravidelně jednou denně po dobu 21 dnů a poté následuje 7 dní bez pilulek, během kterého nastane menstruační krvácení. | Foto: Reuters

Londýn - Přemýšlíte nad nežádoucími vlivy antikoncepčních pilulek? Britští vědci objevili jednu poměrně překvapivou. Jejich užívání vám zabraňuje v nalezení "toho pravého".

Studie vyšla v britském odborném časopise Proceedings of the Royal Society B: Biological Science. Informovala o ní agentura AFP.

Vůně genetickým vodítkem

Ženy jsou podle starších výzkumů přirozeně přitahovány k partnerům, kteří jsou geneticky odlišní, což zvyšuje pravděpodobnost početí, snižuje riziko potratu a je předpokladem pro dobrý imunitní systém dítěte.

Zkoumáním pachů 97 mužských dobrovolníků se však ukázalo, že čich žen, která začaly brát antikoncepci, je orientoval směrem k mužům s podobnými geny.

Předmětem výzkumu bylo sto žen. Ty měly určit, která z šesti mužských vůní jim připadá přitažlivá před tím a potom, co začaly s antikoncepcí.

Konec antikoncepce, konec vztahu

Podle vedoucího výzkumníků Craiga Robertse z britské Newcastle University studie ukázala, že si mohou ženy díky pilulkám jednak vybrat geneticky nevhodného partnera, jednak že u párů může dojít ke ztrátě sexuální přitažlivosti, pokud žena přestane antikoncepci brát.

"Když přestanou ženy brát antikoncepční pilulky, může nakonec dojít k rozpadu vztahu, protože čichové vjemy hrají důležitou roli v udržování přitažlivosti mezi partnery," citovala Craiga AFP.

Klíčem ke spojení čichových vjemů a imunity je skupina 140 genů tvořící tzv. MH komplex (MHC). Ten hraje důležitou roli jak při vytváření bílkovin, které zneškodňují buňky napadené viry, tak při tvorbě tělesných vůní.

 

 

Právě se děje

Další zprávy