Pět mužů v letadle. Pouť prezidentů vede Kaczyński

Reuters,bh
12. 8. 2008 14:45
Polské Tu-154 s mezinárodní výpravou míří do Tbilisi
Tusk cestu nedoporučil. Kaczyński přesto do Gruzie letí.
Tusk cestu nedoporučil. Kaczyński přesto do Gruzie letí. | Foto: Reuters

Tbilisi - U gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho si dává dostaveníčko čím dál víc evropských politiků.

Zatímco v pondělí Saakašviliho podpořil šéf francouzské diplomacie Bernard Kouchner i jeho švédský protějšek Carl Bildt, dnes před polednem do Tbilisi odletěl polský vládní speciál Tu-154 s mezinárodní výpravou.

Kromě polského prezidenta Lecha Kaczyńského na palubu psotupně přibyli také jeho kolegové z Ukrajiny, Estonska a Litvy - Viktor Juščenko, Toomas Hendrik Ilves a Valdas Adamkus. Pětici uzavírá lotyšský premiér Ivars Godmanis.

Zatímco ale Kouchner i Bildt mají za sebou jako "létající diplomaté" mnohé úspěšné mise, Kaczyńského narychlo dohodnutá cesta do Tbilisi podle pozorovatelů přinese jen demonstrativní distanc od Ruska, s nímž mělo Polsko vždy problematické vztahy.

Foto: Aktuálně.cz
Sledujte konfikt v Gruzii minutu po minutě 

Cestu Kaczyńskému přitom rozmlouval jak premiér Donald Tusk, tak i šéf diplomacie Radek Sikorski. Zatímco Tusk chtěl misi více připravit a například jednat také o konkrétní humanitární pomoci, Sikorski varuje, že cesta není vůbec bezpečná.

"To je otázka bezpečnosti hlavy našeho státu. Situace v Gruzii se mění z minuty na minutu," řekl ministr zahraničí.

Bezpečnostní experti nesouhlasí ani s tím, aby pět státníků letělo ve stejném letadle. "Něco takového je zcela v rozporu s pravidly," citoval server gazeta.pl generála Stanislawa Kozieje.

Foto: Aktuálně.cz
Blogeři (Dienstbier, Urban a další) se přou:
Je možné krizi v Osetii přirovnávat ke Kosovu?
 

Kaczyńského solidarizační cesta do Tbilisi má navíc ještě jeden nepříjemný důsledek: vládní speciál měl původně letět pro zbývající Poláky v Gruzii, kteří čekají na evakuaci. Nakonec pro ně Varšava do Tbilisi pošle charterový stroj polských aerolinek. 

 

Právě se děje

Další zprávy