Do Gruzie doplula americká pomoc, Sarkozy svolal summit

redakce ZAH
24. 8. 2008 19:12
Sledujeme vývoj rusko-gruzínského konfliktu

Online - Konflikt mezi ruskými a gruzínskými vojáky, který započal vojenskými akcemi v separatistické Jižní Osetii, sice oficiálně skončil dohodou o zastavení bojů, ale stahování ruských jednotek postupuje jen pomalu a situace je nejasná.

Pokračujeme ve sledování prostřednictvím on-line zpravodajství, v němž vás průběžně informujeme o nejnovějším vývoji:

Přehledně: První dny rusko-gruzínských bojů chronologicky

Konflikt mezi Ruskem a Gruzií sledujeme online:

 

Neděle - 24. 8.

19:08 - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země v současnosti předsedá Evropské unii, se rozhodl svolat mimořádný unijní summit k rusko-gruzínskému konfliktu. Šéfové vlád EU se sejdou 1. září a měli by se zabývat jak pomocí Gruzii, tak vztahy s Ruskem. Západ včetně Paříže kritizuje Moskvu, že neplní dohodu o příměří a zůstává dál vojensky přítomna na gruzínském území.

13:08 - Na hlavní železniční trati spojující východ se západem Gruzie explodoval vlak převážející palivo. Podle gruzínského ministerstva vnitra najel vlak poblíž Gori na minu. Exploze způsobila vykolejení několika vagónů, z místa neštěstí stoupá černý dým. Úřady zatím nehlásí žádné oběti, podle agentury AP však byly poničeny dva domy.

9:43 - Do přístavu Batumi dorazila americká vojenská loď s humanitární pomocí. Jde o první pomoc Gruzii, která dorazila po moři. Ruské síly zatím stále kontrolují vojenský přístav Poti, který leží severně od Batumi.

 

Sobota - 23. 8.

22:00 - Shrnutí situace: Ruské vojenské oddíly zůstávají na území Gruzie. Rusové nadále kontrolují významný černomořský přístav Poti. Gruzínská armáda sice získala kontrolu nad strategickou silnicí spojující hlavní město Tbilisi s černomořským pobřežím, ale v gruzínském vnitrozemí nadále operují ruské jednotky.

Oficiální místa ve Washingtonu znovu upozornila Moskvu na nedodržování dohody, na jejímž základě měly ruské vojenské oddíly opustit Gruzii již před několika dny.

Rusové trvají na vytvoření nárazníkové zóny pod dohledem svých mírotvorných sborů, jak nazývají část svých vojsk na gruzínském území. Hodlají tak zabránit dalšímu krveprolití. Spojené státy považují tento postup Kremlu za porušení dohody o příměří.

17:33 - Rusko svou válkou urychlilo směřování Gruzie do NATO. Prohlásil to vysoce postavený úředník amerického ministerstva zahraničí  Matthew Bryza. "Myslím, že to, co Rusko nyní dělá, je nejsilnějším katalyzátorem, který mohl podpořit gruzínské směřování do NATO," prohlásil Bryzazmocněnec Spojených států pro oblast Kavkazu. "Gruzie nyní urychluje své směřování do NATO, doufám, že vstoupí do Akčního plánu členství v prosinci," dodal. Akční plán členství je prvním významným krokem na cestě do aliance. 

15:12 - Německá vláda vyzvala Rusko, aby dokončilo stahování všech svých vojenských jednotek. "Podle našich informací se Rusko začalo z Gruzie stahovat, ale stažení nedokončilo," stojí v prohlášení německé vlády.

Foto: Aktuálně.cz
Fotoblog Romana Staňka přímo z bombardovaného gruzínské města Gori

14:29 - Kvůli svým vojenským akcím na území Gruzie se Rusko vystavuje riziku, že nebude přijato do Světové obchodní organizace (WTO). Řekl to americký ministr obchodu Carlos Gutierrez v rozhovoru pro list Der Spiegel. Gruzie už před několika měsíci oznámila, že bude vstup Ruska do WTO blokovat. "Zahrnovali jsme Rusko do skupiny nejvyspělejších zemí (G8). Vítali jsme a podporovali snahu Ruska o vstup do WTO. Teď je obojí ohroženo," řekl Gutierrez.

Gruzínské protesty proti přítomnosti ruských jednotek ve městě Poti
Gruzínské protesty proti přítomnosti ruských jednotek ve městě Poti | Foto: Reuters

13:26 - Přes 1000 Gruzínců ve strategicky významném přístavním městě Poti protestovalo proti ruské vojenské přítomnosti v oblasti. Představitelé ruské armády krátce předtím oznámili, že ve městě hodlají i nadále hlídkovat mírové jednotky.

Gruzínka s vlajkou
Gruzínka s vlajkou | Foto: Reuters
OBRAZEM: Gruzíni protestují proti Rusům

Město Poti neleží v takzvané bezpečnostní zóně, kde Rusové obhajují svou vojenskou přítomnost.

11:21 - Vojáci Gruzie opět kontrolují hlavní silniční tah v zemi. Ruská armáda se z této oblasti stáhla.

10:16 - Rusko oznámilo, že všechny jeho aktivity na území Gruzie probíhají v souladu s dohodou o příměří. Podle Ruska v Gruzii zůstaly mírové jednotky.

7:45 - Ruské jednotky jsou stále přítomné na gruzínském území, informuje agentura Reuters. Reportér této tiskové agentury viděl ruské vojáky nedaleko gruzínského hlavního černomořského přístavu Poti, kteří hloubili příkop. Západní představitelé nadále vyzívají Rusko, aby dodrželo dohodu a své zbývající vojáky z oblasti urychleně stáhlo.

Podle už dřívějších dohod uzavřených v roce 2001 však může mít Rusko na území Gruzie 500 vojáků mírových jednotek v takzvaných "bezpečnostních zónách". Spory nyní panují o to, kde se tyto bezpečnostní zóny přesně nacházejí - jde o území nedaleko hranic s Jižní Osetií a Abcházií - a jaké pravomoci tam ruská armáda má. Jedna ze zón by podle Ruska měla zasahovat právě až k přístavu Poti, další má protínat hlavní gruzínskou dálnici. Gruzie proti ruské přítomnosti v těchto zónách protestuje, považuje ji za nelegitimní a tvrdí, že se tam ruská armáda opevňuje.

Pátek - 22. 8.

19:06 - Spojené státy a Francie vyjádřily společný názor, že Rusko nesplnilo podmínky dohody o příměří a nestáhlo kompletně své vojenské jednotky z Gruzie. Prezidenti Bush a Sarkozy o situaci hovořili společně po telefonu. Podle mluvčího Bílého domu se shodují v tom, že Rusko musí podmínky podepsané dohody splnit okamžitě.

18:05 - Rusko oznámilo, že dokončilo stažení svých jednotek, které poslalo do Gruzie v souvislosti s krizí v Jižní Osetii.

Jak informuje agentura Reuters, ruské ministerstvo obrany zároveň oznámilo, že ruské mírové jednotky začaly plnit své úkoly v nárazníkové zóně, kterou Rusové vytvořili kolem hranic Jižní Osetie i Abcházie, dvou separatistických republik usilujících s podporou Moskvy o nezávislost na centrální gruzínské vládě v Tbilisi.

Rusové už dříve avizovali, že hodlají přijmout dodatečná opatření k zajištění bezpečnosti obyvatel obou republik. Pro gruzínskou vládu však bude pokračující přítomnost ruských vojáků na vlastním území takřka jistě nepřijatelná.

Ruská vojska odjíždějí z Gruzie
Ruská vojska odjíždějí z Gruzie | Foto: Reuters

13:05 - Ruské jednotky opustily gruzínské město Gori a stahují se i z okolních oblastí. Oznámil to šéf gruzínské Bezpečnostní rady státu Alexandr Lomaja. Informaci přinesla agentura Reuters.

Ještě dnes ráno uváděl zpravodaj agentury AP, že se Rusové v Gori i na dalších strategických místech v Gruzii opevňují bez ohledu na předchozí příslib, že zemi opustí nejpozději dnes večer.

11:25 - Ruské jednotky se stahují z Gruzie přesně podle plánu, oznámilo ruské velení. Žádné průtahy či zdržení ve schváleném harmonogramu se prý neočekávají.

Oznámil to na tiskovém brífinku v Moskvě zástupce náčelníka generálního štábu ruských ozbrojených sil Anatolij Nogovicyn:

"Stažení ruských sil probíhá na minutu přesně a nezamýšlíme jej jakkoli měnit směrem k časovému prodloužení harmonogramu," cituje Nogovicyna agentura Reuters. 

V souladu s dohodou o zastavení bojů mezi ruskými a gruzínskými ozbrojenými silami by měli Rusové opustit gruzínské teritorium do dnešního večera. Gruzie už vyjádřila své pochybnosti, zda se tak opravdu stane.
 

Čtvrtek - 21. 8.

17:45 - Rusko dnes sdělilo Severoatlantické alianci, že s jejími členy až do odvolání přerušuje vojenskou spolupráci.

Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčí aliance Carmen Romerovou.

"Rusko nás dnes vojenskými kanály informovalo, že ministr obrany Ruské federace přijal rozhodnutí o pozastavení mezinárodní vojenské spolupráce mezi Ruskem a členskými zeměmi NATO," uvedla mluvčí. 

Zástupci Norska, Estonska a Lotyšska potvrdili, že už o věci byli vyrozuměni.

Rusko tak reaguje na rozhodnutí ministrů zahraničí NATO, kteří tento týden po své schůzce v bruselském ústředí aliance oznámili, že dokud Rusko nestáhne z Gruzie své jednotky, nemohou s Moskvou udržovat běžné vztahy.

Zatím není jasné, zda poslední vývoj ohrozí zásobování vojenské mise NATO v Afghánistánu, které se uskutečňovalo přes ruské území.

16:10 - Gruzie dnes opět vyjádřila znepokojení nad počínáním ruských jednotek na svém teritoriu. Vláda v Tbilisi se obává, že si Rusové chtějí ponechat možnost kontrolovat Gruzínce nad únosnou míru.

"Nevykazují žádné náznaky toho, že by se chtěli vzdát kontroly," prohlásil gruzínský prezident Michail Saakašvili na tiskové konferenci v Tbilisi. "Vypadá to, že slovo stažení si mohou různí lidé vykládat různými způsoby," dodal.

Jak informuje agentura Reuters, Gruzínci se obávají, že přes kontrolní stanoviště, která Rusové zřizují na vnějším okraji "zóny odpovědnosti" či nárazníkové zóny kolem jihoosetinského teritoria budou moci Rusové nadále kontrolovat dopravu na hlavním silničním tahu v zemi, který hraje pro gruzínské hospodářství klíčovou roli.

14:05 - Rusko hodlá ponechat celkem 500 svých vojáků v bezpečnostní zóně podél hranic Jižní Osetie. Oznámil to dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

"Dnes vznikne v bezpečnostní zóně osm kontrolních stanovišť. Celkem tam bude rozmístěno nanejvýš 500 příslušníků mírových jednotek, ostatní mírotvůrci budou přesunuti do Jižní Osetie a zbytek se vrátí do Ruska," řekl podle agentury Reuters Lavrov novinářům, aniž by specifikoval, kolik mužů hodlá Moskva ponechat na území Jižní Osetie. 

Je pravděpodobné, že pro Gruzii bude přítomnost ruských vojáků na vlastním teritoriu - mimo území Jižní Osetie či Abcházie - nepřijatelná. Podle Lavrova ale text dohody o zastavení bojů dává Rusům právo přijímat "dodatečná opatření k zajištění bezpečnosti".

12:40 - Konvoj sestávající z ruských tanků, obrněných transportérů a dělostřelectva dnes překročil gruzínsko-ruskou hranici, hlásí zpravodaj agentury Reuters.

"Vidím celkem 21 tanků T-72, čtyři raketomety Grad, několik obrněných transportérů a těžkých nákladních vozů," popisoval reportér situaci u pohraničního tunelu Roki, kterým předtím ruská technika do Gruzie vstoupila.

Rusko již dříve slíbilo, že nejpozději do pátku stáhne z Gruzie veškeré jednotky a techniku, které do oblasti vyslala po eskalaci bojů v Jižní Osetii.

08:30 - Ruské armádní jednotky se ve čtvrtek ráno začaly stahovat z gruzínského města Gori. Uvedla to s odvoláním na ruské ministerstvo vnitra agentura Interfax.

"Jednotky, které byly vyslány do zóny konfliktu jako posily, se nyní vracejí," cituje ruská agentura mluvčího resortu. 

Město Gori, ležící více než dvacet kilometrů od teritoria separatistické Jižní Osetie, předtím zažilo jedny z nejtěžších bojů v rusko-gruzínském konfliktu na území vnitřní Gruzie.

 

Středa - 20. 8.

14:55 - Česko pošle do Gruzie pomoc v hodnotě 150 milionů korun, které mají sloužit ke zmírnění humanitární krize. Po zasedání vlády to oznámil premiér Mirek Topolánek.

Premiér chce rovněž podpořit uspořádání mezinárodní dárcovské konference. V prohlášení vláda vyjádřila i ochotu Česka zapojit se do případné mírové mise. Více čtěte ZDE

10:30 - Konvoj sestávající z více než deseti ruských vojenských vozidel dnes překročil hranici z Jižní Osetie do Ruska, hlásí reportér agentury Reuters.

Další vozidla směřující z jihu na sever byla podle něj vidět na obzoru.

Západní vlády a Gruzie daly opakovaně najevo, že je zneklidňuje pomalé tempo ruského stahování z oblasti konfliktu. Rusko průtahy zdůvodňuje technickými okolnostmi. Ruský prezident Dmitrij Medveděv ale slíbil, že nejpozději do pátku bude proces dokončen.

8:25 - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová pro televizi CBS prohlásila: "Rusko se zcela jasně dostává do izolace. V tomto konfliktu se stává víc a víc zločincem. (...) Měli v úmyslu a pravděpodobně stále zamýšlejí potlačit Gruzii a její ekonomiku."

6:00 - Francie v úterý předložila Radě bezpečnosti OSN nový text rezoluce, který požaduje okamžité nastolení příměří v Gruzii včetně kompletního stažení ruských vojsk. Rusko, stálý člen Rady bezpečnosti, návrh nepodpořilo. Více čtěte ZDE.

Úterý - 19. 8.

19:50 - Rusko souhlasí s přítomností pozorovatelů OBSE v dočasné bezpečnostní zóně v Gruzii. Ruský prezident Dmitrij Medveděv to řekl svému francouzskému protějšku Nicolasi Sarkozymu. V prohlášení, které Sarkozyho kancelář poslala médiím, je také potvrzen termín stažení ruských vojáků z Gruzie.

"Prezident Medveděv řekl prezidentu Sarkozymu, že stahování ruských jednotek bude dokončeno 21. - 22. srpna, s výjimkou 500 vojáků, kteří budou dbát na bezpečnost podle článku 5 smlouvy z 12. srpna," stojí v prohlášení.

18:45 - Ruské jednotky se do 22. srpna stáhnou do pozic, ve kterých byly před započetím rusko-gruzínského konfliktu. Podle kremelských zdrojů to prohlásil ruský prezident Dmitrij Medveděv.

17:00 - Spojené státy upozornily, že zatím nepozorují žádný výrazný pohyb na straně ruských jednotek, které by se měly na základě dohody o příměří stáhnout z Gruzie.

Novinářům to ve Wasingtonu řekl mluvčí Pentagonu Bryan Whitman. Agentura Reuters cituje ještě jednoho amerického představitele, jehož ale nejmenuje, podle něhož se "ruské síly z Gruzie v žádných velkých počtech zjevně nestahují".

Na údajné pomalé tempo stahování ruských jednotek ze zóny konfliktu si už dříve stěžovala gruzínská vláda. Rusko průtahy zdůvodňuje technickými okolnostmi.

15:30 - Moskva svým postupem vůči Gruzii porušila zásady mezinárodního práva. Na druhou stranu ale Severoatlantická aliance nesáhne po tvrdé odplatě a neodvolá Radu NATO-Rusko.

Tímto kompromisem dnes skončilo jednání 26 ministrů zahraničí členských zemí Severoatlantické aliance.

Čtěte více: Ministři NATO: Rusko porušilo právo, v klatbě ale není

14:45 - Gruzie obvinila ruské vojáky, že svévolně vnikli do námořního přístavu v gruzínském městě Poti a zatkli dvacet gruzínských policejních strážců.

"Vnikli do civilního přístavu a všechny odtamtud vyhnali," cituje agentura Reuters mluvčího gruzínského ministerstva vnitra Šotu Utiašviliho. "Rusové zadrželi pracovníky přístavní bezpečnostní ostrahy, celkem dvacet osob. Jsou to přitom policisté." 

Na pravidelném brífinku generálního štábu ruských ozbrojených sil v Moskvě ruští představitelé potvrdili, že k zatčení dvacítky "těžce ozbrojených" Gruzínců v Poti došlo. Podle Rusů představovali bezpečnostní riziko.

Kameraman agentury Reuters viděl několik mužů s páskami přes oči, kteří byli v ruských obrněných transportérech odváženi na východ k městu Senaki. Kameraman napočítal celkem dvacet transportérů, nedokázal ale říci, zda odvážení muži mohli být policisté.

Gruzínci považují přítomnost Rusů na místech jako je Poti, které leží daleko za hranicemi separatistických republik Jižní Osetie a Abcházie za důkaz, že Moskvě nejde o dohlížení nad příměřím a ochranu civilistů z obou republik, ale o zničení gruzínské infrastruktury.

07:15 - Moskva by si neměla zahrávat se Spojenými státy a jejich spojenci z NATO. Prohlásila to americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

"Rusko je zemí, která vždy, když chce někomu doručit vzkaz, bohužel používá jediný nástroj - vojenskou sílu," řekla Riceová novinářům na cestě do Bruselu, kde se zúčastní vrcholné schůzky zemí Severoatlantické aliance.

Čtěte více: Nezahrávejte si, varovala Riceová Moskvu

Pondělí - 18. 8.

19:35 - Podle Gruzínců zatím Rusové stále drží své pozice. "Zůstávají na místě," citovala agentura Reuters Šotu Utiašviliho z ministerstva vnitra. Jednotky jsou podle něj stále v Senaki, Zugdidi i Gori. Jeho slova potvrdili americký představitel v zemi i zpravodajové stanice CNN.

16:25 - Rusko oznámilo, že zahájilo proces stahování svých jednotek z Gruzie, podle Spojených států však zatím o ústupu ruských ozbrojených sil ze zóny konfliktu nic nesvědčí.

Zahájení stažení bylo potvrzeno na pravidelném denním brífinku ruského generálního štábu, zástupce náčelníka generálního štábu, generál Anatolij Nogovicyn, však naznačil, že proces bude pozvolný:

"Mohu vám s jistotou říct, kdy přijde Nový rok, ale co se stažení našich jednotek ze zóny konfliktu týče, nemohu vám dát přesné datum," zavtipkoval Nogovicyn a dodal: "Mohu říct jen tolik, že to nebude tak rychlé jako náš příchod."

Podle zástupce americké vlády, který pod podmínkou zachování anonymity mluvil s novináři v Bruselu, zatím nic nesvědčí o tom, že se Rusové skutečně začali z Gruzie stahovat.

"Doufejme, že to je jen technická záležitost a že k odchodu co nevidět dojde," prohlásil. 

12:45 - Rusko obvinilo Gruzii, že nedodržela dohodu o výměně vojenských zajatců. Gruzínští představitelé ale tvrdí, že žádná taková dohoda neexistuje.

"Ve čtvrt na jednu Gruzie bez jakéhokoli vysvětlení ukončila jednání o výměně vojenských zajatců a od té doby neprojevila žádnou snahu o obnovení rozhovorů," cituje agentura Reuters mluvčího ruské armády v oblasti severního Kavkazu, podplukovníka Andreje Bobruna.

Mluvčí gruzínského ministerstva vnitra, Šota Utiašvili, ale tvrzení ruské strany popřel: "Jednání o věci probíhají. Žádnou dohodu o tom, že si zajatce vyměníme dnes, jsme neměli," řekl Utiašvili, citovaný agenturou Reuters.

Ani jedna ze stran neoznámila, kolik vojáků padlo během konfliktu do zajetí.

11:30 - Ruské jednotky neumožňují západním novinářům informovat o dění ve vesnicích na severogruzínských a jihoosetských územích, které Rusko kontroluje, informuje americký deník The New York Times. Rusové to vysvětlují tím, že by novináři v těchto oblastech nebyli v bezpečí. Volný přístup mají pouze do hlavního města Jižní Osetie Cchinvali. Není tak možné ověřit zprávy o údajných etnických čistkách na venkově, ze kterých se Rusko a Gruzie vzájemně obviňují. Ruští novináři přitom mají do oblasti volný přístup.

10:55 - Vůdce samozvané republiky Jižní Osetie Eduard Kokoity požádá Rusko, aby na jihoosetinském území zřídilo trvalou vojenskou základnu.

"Požádáme vedení Ruské federace, aby tak učinilo s ohledem na to, že v Jižní Osetii žijí ruští občané. Bude na nich, jak se rozhodnou," uvedl Kokoity v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Kokoity také prohlásil, že je proti přítomnosti mezinárodních pozorovatelů na území Jižní Osetie.

10:05 - Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) oznámil, že v důsledku konfliktu v Jižní Osetii opustilo své domovy 158 tisíc lidí. Úřad rovněž informoval, že do gruzínského města Gori v neděli dorazil první konvoj OSN s humanitární pomocí.

8:20 - Český prezident Václav Klaus označil za viníky současného konfliktu Gruzínce. "V zodpovědnosti za vyvolání války je role gruzínského prezidenta, vlády a parlamentu neoddiskutovatelná a evidentně fatální," napsal v článku pro Mladou frontu Dnes. Podle Klause je nutné pravdivě říct, kdo konflikt začal a co tím sledoval, jinak nebudeme schopni nalézt jeho spravedlivé a trvalé řešení. Celý článek čtěte na oficiálních stránkách Václava Klause.

7:50 - Prezident separatistické Jižní Osetie odvolal vládu a vyhlásil stav nouze. Eduard Kokoity už dříve ostře kritizoval výkony svého kabinetu v průběhu krize, která odstartovala 8. srpna. "Úředníci mají pracovat pro dobro lidí, ne pro svůj vlastní prospěch," řekl vůdce separatistů. Do Jižní Osetie proudí humanitární pomoc z Ruska i od zahraničních humanitárních organizací. Tisíce lidí jsou v důsledku konfliktu bez domova, zničena je i část infrastruktury. Podle údajů Červeného kříže uprchla před válkou asi polovina sedmdesátitisícové populace. V Severní Osetii postavili Rusové tábor pro 12 tisíc uprchlíků.

Neděle - 17. 8.

16:06 - Gruzie se může stát členem Severoatlantické aliance, pokud si to bude přát. V Tbilisi to řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Čtěte více: Gruzie je podle Merkelové na cestě do NATO

14:00 - Rusko sdělilo, že své jednotky začne z Gruzie stahovat v pondělí kolem poledne. Řekl to ruský prezident Dmitrij Medveděv v telefonickém rozhovoru s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Jak uvedla agentura Reuters, tak Sarkozy během hovoru mimo jiné varoval ruského prezidenta před vážnými důsledky pro vztahy Ruska s Evropskou unií, jestliže se ruské ozbrojené síly nestáhnou z Gruzie.

9:45 - Ruské ministerstvo obrany nepotvrdilo zprávy o stažení vojsk z Jižní Osetie. "Stahování ještě nezačalo. Otázka je nyní posuzována a rozhodnutí padne, až bude situace v regionu stabilizovaná," řekl agentuře Reuters představitel ministerstva, který si nepřál být jmenován. Podle něj měl generálmajor Borisov zřejmě na mysli přípravy, když hovořil o stažení.

9:00 - Ruské jednotky se stahují z území Gruzie. Agentuře Reuters to potvrdil ruský generálmajor Vjačeslav Borisov. "Jednotky se pohybují z Cchinvali do Ruska," řekl Borisov. "Musíte pochopit, že jde o velký počet vojáků," dodal.

Zpravodaj Reuters pozoroval, že na hlavním kontrolním stanovišti ruské armády u města Gori vojáků ubylo. Jeden z gruzínských představitelů naopak uvedl, že se jednotky pouze přeskupují.

I podle jiných zdrojů Rusko se stažením nepospíchá: zpravodaj britské BBC hlásí, že ruská armáda stále drží kontrolu klíčové silnice od Černého moře, zastavila se údajně 30 kilometrů od hlavního města Tbilisi.

Sobota - 16. 8.

19:25 - "Severoatlantická musí revidovat budoucí formu dialogu NATO-Rusko," nechal se slyšet americký vyslanec při NATO Kurt Volker. Kromě "agrese" vůči Gruzii je dle Volkera dalším důvodem pro přehodnocení výhrůžka, kterou Rusko adresovalo na adresu Polska.

"Nechceme, aby se vztahy NATO-Rusko dostaly do negativních sfér, chceme, aby naše vztahy byly pozitivní. Aby to však bylo možné, musí se Rusko stáhnout z území Gruzie a uznat její územní integritu," nechal se Volker slyšet.

19:00 - Při stahování ruských jednotek od města Gori pravděpodobně panuje zmatek. Ruský generál Vjačeslav Borisov řekl reportérům agentury Reuters, že žádný rozkaz ke stažení ruských jednotek neobdržel.

"Kdybych od mého prezidenta takový rozkaz obdržel, splnil bych jej,"řekl. Další korespondent agentury Reuters však potvrdil, že se ruské jednotky z oblasti Igoeti stahují.

17:50 - Ruská agrese proti Gruzii i výhrůžky sousedním zemím, konkrétně Polsku, jsou neakceptovatelné, prohlásil David Miliband, britský ministr zahraničí.

Dále pak přivítal podpis ruského prezidenta Medveděva pod smlouvu o příměří zprostředkovanou Francií. Stejně jako George Bush, vidí i Miliband jako hlavní podmínku dalšího vývoje v Gruzii v její "rychlé a úplné implementaci".

17:10 - Ruské jednotky se začaly stahovat z Gruzínského území. Konkrétně z míst, kam se dostaly nejdále, tedy z okolí města Kaspi. Informovala o tom televize Al Jazeera. Začátek stahování ruských vojáků potvrdili místní svědci i agentuře Reuters.

16:30 - Prezident Spojených států George Bush označil podpis dohody oběma stranami za "nadějný krok". Aby však byl úspěšný i v praxi, musí podle něj v první řadě dodržet stanovené body zejména Rusko a stáhnout tak své jednotky z území Gruzie.

Zároveň zdůraznil, že Abcházie i Jižní Osetie jsou součástmi Gruzie a že "na toto téma nemůže být žádná řeč". Řekl to po schůzce se svým týmem pro národní bezpečnost na svém ranči v texaském Crawfordu.

15:30 - Rusko odmítlo jakýkoli podíl na odpálení železničního mostu nedaleko města Kaspi 45 kilometrů západně od Tbilisi. Podle místních most odpálil muž v ruské uniformě, jenž na místo přijel ve vojenském terénním autě.

Podle informací agentury Reuters je Kaspi vůbec nejzazším bodem uvnitř samotné Gruzie, kam se ruské vojenské jednotky dostaly. Jejich přítomnost nedaleko města v pátek potvrdil reportér agentury.

14:40 - Ministr zahraničí Ruské federace Sergej Lavrov oznámil, že se ruské jednotky z Gruzínského území stáhnou až poté, co se rozhodne o bezpečnostních opatřeních a rozmístění mírových jednotek.

13:50 - Polský prezident Lech Kaczynski se kvůli krizi v Gruzii tvrdě pustil do EU. V rozhovoru pro deník Rzeczpospolita kritizoval hlavně Francii s Německem za snahu diktovat postoje EU vůči Rusku.

"Rusko by mělo pochopit, že imperiální časy již dávno skončily," žádá tvrdší postup vůči Rusku. "Říkat, že má EU společnou politiku vůči Rusku, je vtip," oponoval nepřímo Berlínu a Paříži za jejich snahu protlačit společný postoj jako postoj celé Unie.

13:00 - Prezident Ruské federace Dmitrij Medveděv podepsal dohodu o příměří. Gruzínský prezident Michail Saakašvili dohodu podepsal již v pátek během pracovní návštěvy americké ministryně zahraničí Condoleezy Riceové.

12:50 - Odpálení železničního mostu potvrdil gruzínský premiér i reportéři agentury Reuters. "Ve 12:20 odpoledne (místního času - pozn. red.) ruská armáda vyhodila do povětří železniční most nedaleko města Gori," řekl novinářům. Gruzie tím podle něj ztratila dopravní tah ze západu na východ země.

12:00 - Gruzie tvrdí, že ruská armáda navzdory uzavřenému příměří vyhodila do povětří klíčový železniční most. Moskva to odmítá. Gruzínský ministr vnitra obvinil ruské jednotky, že zničily železniční most ležící 45 kilometrů od metropole Tbilisi. Ministr hovořil o "paralýze gruzínské železniční sítě".

Ruská generalita nařčení odmítla. "Nyní je mír. Proč bychom odpalovali most, když je naším úkolem obnova země," řekl zástupce náčelníka generálního štábu Anatolij Nogovicyn na sobotní tiskové konferenci.

8:00 - Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov potvrdil svému americkému protějšku, Condoleeze Riceové, že Ruská federace dodrží dohodu o příměří s Gruzií. Oznámil to nejmenovaný vysoký americký představitel při mezipřistání letounu s Riceovou v irském Shannonu, informuje server ceskenoviny.cz.

Lavrov sice ujistil Riceovou, že Rusko dohodu přesně splní, ale chce se ještě přesvědčit, že ji Saakašvili skutečně podepsal a v jakém znění.

7:00 - Od pátku probíhají neformální rozhovory o situaci v Gruzii také mezi členskými zeměmi Rady bezpečnosti OSN. Není vyloučeno, že by se RB OSN mohla sejít k oficiální schůzi ještě v průběhu víkendu.

Základem rezoluce by měl být podle diplomatických zdrojů šestibodový mírový plán, na němž se v úterý shodli prezidenti Francie a Ruska, Nicolas Sarkozy a Dmitrij Medveděv, píše server ceskenoviny.cz. V pátek jej přivezla do Tbilisi americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a gruzínský prezident Michail Saakašvili plán podepsal. Ruský velvyslanec při OSN, Vitalij Čurkin, již ve čtvrtek uvedl, že Moskva počítá s rychlou shodou na rezoluci.

Pátek - 15. 8.

23:55 - Americký prezident George Bush označil ruské akce v Gruzii za absolutně nepřijatelné a vyzval Rusko k okamžitému ukončení gruzínské krize.

Oznámil také, že příští týden vyšle ministryni Condoleezzu Riceovou do Bruselu, aby o gruzínském dění jednala s ministry zahraničí NATO a s představiteli Evropské unie.

21:30 - Rusové dále pronikají do vnitrozemí Gruzie, uvedla agentura Reuters. Ruský vojenský konvoj s dvěma stovkami vojáků je asi 45 kilometrů od Tbilisi u vesnice Igojeti.

Ruský generálmajor Borisov řekl, že posun konvoje neprovázelo násilí. K dotazům na cíl celé akce uvedl: „Je to kvůli nastolení míru a zastavení války mezi gruzínskými a osetskými civilisty."

17:20 - Gruzínský prezident Michail Saakašvili dnes oznámil, že podepsal dohodu o příměří, která ukončuje konflikt s Ruskem vyprovokovaný akcemi obou stran v Jižní Osetii.

Saakašvili, jemuž stála před prezidentským palácem v Tbilisi po boku americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, zároveň obvinil Západ, že na ruské vojenské operace nedokázal reagovat s dostatečnou razancí a že dosud nedal Gruzii pozvánku ke vstupu do NATO.

"Díváme se dnes zlu přímo do tváře," cituje Saakašviliho agentura Reuters. Gruzínský prezident také prohlásil, že se jeho země nikdy nesmíří s jakoukoli okupací svého teritoria Ruskem.

Čtěte také: V Gruzii přistál Sarkozyho posel. Jmenuje se Riceová

14:20 - Americký prezident George Bush dnes opět vyjádřil podporu gruzínské vládě, která je podle něj "zastrašována Ruskem".

Moskva podle Bushe poškodila své mezinárodní postavení, když vyslala na území sousední Gruzie vojenské jednotky.

Americký prezident však zároveň vyjádřil přání mít s Ruskem korektní vztahy a nesklouznout k rivalitě, která mezi oběma zeměmi panovala za studené války.

11:10 - Rusko opět vyjádřilo znepokojení nad americkými nákladními zásilkami do Gruzie. Zástupce generálního štábu ruských ozbrojených sil zdůraznil, že ruská strana nadále nemá informace o tom, zda jde o humanitární či vojenskou pomoc.

Na stejné tiskové konferenci ruský generální štáb oznámil, že jeho jednotky nedaleko gruzínského města Senaki narazily na velké skladiště zbraní americké výroby.

Spojené státy si také podle ruské armády čerstvě zhoršily vztahy s Ruskem tím, že se dohodly s Polskem na umístění prvků protiraketové obrany na jeho území. Moskva je přesvědčena, že systém je namířen proti Rusku.

Čtěte více: Poláci se s USA dohodli na umístění raket. Za Patrioty

10:30 - Český prezident Václav Klaus odsoudil obě strany konfliktu. "Zásadně odsuzuji gruzínský útok na Jižní Osetii, vraždění civilistů v této oblasti i masivní nasazení ruské armády. Jsem smutný z toho, že se nechce brát realita taková, jaká je, zase se vytvářejí určité mýty, zase se vede zástupná hra nad touto tragickou situací a ona to tragická situace pro miliony lidí na Kavkaze v každém případě je. Oběťmi jsou vždy normální lidé a ne politici," řekl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

09:30 - Ruské jednotky nadále blokují vjezd do gruzínského města Gori. Informuje o tom agentura AP s tím, že panují pochybnosti, zda Rusko splní svůj závazek z minulého týdne "stáhnout se na pozice před propuknutím bojů v Jižní Osetii".

Mluvčí gruzínského ministerstva vnitra uvedl, že v druhém největším gruzínském městě Kutaisi Rusové nejsou, přestože se objevily informace, podle nichž se tam v noci vydali.

 

Čtvrtek - 14. 8.

17:25 - Spojené státy si nepřejí, aby v souvislosti s konfliktem v Gruzii došlo mezi Washingtonem a Moskvou k ochlazení vztahů na úroveň, jakou měly za studené války.

Před novináři to prohlásil americký ministr obrany Robert Gates, který zdůraznil, že USA si dosud počínají maximálně zdrženlivě.

Šéf Pentagonu ale také konstatoval, že ruský ministerský předseda Vladimir Putin je zjevně odhodlán obnovit tradiční sféry vlivu Ruska.

16:15 - Účelem mise Spojených států v Gruzii není bránit gruzínské přístavy, ale dodat do země humanitární a lékařskou pomoc, vyjasnila na tiskové konferenci ve Washingtonu mluvčí Bílého domu Dana Perinová.

Jak dále uvedla, USA se zatím při dodávkách materiálu do Gruzie, jež začaly dnes ráno, nesetkaly s žádným problémem ze strany Rusů.

15:37 - V gruzínském Gori napadl ruský voják čtyři izraelské novináře. Dva reportéry deníku Ha´arec, novináře z agentury Ynet a dalšího žurnalistu izraelské televize zastrašoval voják nejprve střelbou do vzduchu a následně jim ukradl auto, kde měli své věci. O incidentu informoval server haaretz.com.

14:55 - Rusko trvá na tom, že jeho příslušníci mírových sborů mají právo pohybovat se v gruzínském přístavním městě Poti a plnit tam zpravodajské úkoly.

Na tiskové konferenci v Moskvě to prohlásil zástupce náčelníka generálního štábu ruských ozbrojených sil Anatolij Nogovicyn, který jen o několik hodin dříve popíral, že by Rusové ve městě byli vojensky přítomni. 

Ruský generální štáb dal zároveň najevo znepokojení nad dodávkami materiálu, který do Gruzie letecky dopravují Spojené státy.

13:10 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se domnívá, že Gruzie pozbyla jakýchkoli nároků na zpětné začlenění teritoria Abcházie a Jižní Osetie pod svou správu.

"Lidé v Jižní Osetii a Abcházii jednoduše nechtějí žít v jednom státě s člověkem, který na ně poslal svá vojska," řekl Lavrov v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy v narážce na snahy gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho o vojenské obsazení obou oblastí.

Podle Lavrova tím padá pod stůl dosavadní snaha gruzínského vedení zaštiťovat se územní nedělitelností.

12:20 - Rusko popírá přítomnost svých vojáků v gruzínském přístavu Poti. Zástupce náčelníka generálního štábu ruských ozbrojených sil Anatolij Nogovicyn tak podle agentury Reuters reagoval na zprávy, že ve městě byly zpozorovány ruské tanky.

"Žádná ruská obrněná technika ani vojáci nyní v Poti nejsou," prohlásil Nogovicyn bez bližších podrobností. 

Zaměstnanci přístavu předtím agentuře potvrdili, že tanky doprovodily nákladní vozy s ruskými vojáky až k přístavu. Zatímco vojáci vjeli dovnitř, ruské tanky měly pokračovat dál.

Podle správce přístavu také Rusové ve středu v Poti potopili šest starších gruzínských vojenských lodí. Rusko i včera popíralo, že by jeho jednotky ve městě byly.  

11:50 - Rusko plně podpoří Abcházii a Jižní Osetii v jednáních o budoucím statusu těchto separatistických republik, jež usilují o nezávislost na Gruzii. 

Po schůzce s vedoucími představiteli obou republik Sergejem Bagapšem a Eduardem Kokoitim to v Moskvě prohlásil ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Abchazská a jihoosetinská reprezentace přijela do Kremlu podepsat šestibodový plán příměří, který mezi znesvářenými stranami pomohla vyjednat Francie coby předsednická země EU.

11:20 - Ruské tanky vjely do gruzínského přístavního města Poti. Agentuře Reuters to po telefonu sdělil zaměstnanec tamního přístavu.

"Před několika minutami přijeli (Rusové) do Poti v tancích," uvedl Nikoloz Gogoli, který má v přístavu na starosti evidenci lodí. "Někteří z vojáků mají modré nášivky, což znamená, že by mělo jít o mírové jednotky."

Podle Gogoliho tanky zamířily směrem ke staré vojenské základně.

Černomořský přístav Poti, který leží na gruzínském teritoriu daleko od separatistické Abcházie či Jižní Osetie, se stal v minulých dnech terčem ruského bombardování.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
V Gruzii je teď náš osmašedesátý, říká senátor Štětina

08:39: Podle BBC začalo Rusko předávat město Gori gruzínským úřadům. Jednotky ruské armády však mají v oblasti zůstat podle jednoho z generálů ještě několik dní, aby ji vyklidily od munice a gruzínských zbraní.

08:31 - USA začaly s distribucí humanitární pomoci Gruzii. Jedno vojenské letadlo C-17 již na letišti v Tbilisi přistálo a ve čtvrtek by mělo dorazit další.

Do gruzínského hlavního města dnes také přijede ministryně zahraničí USA Condoleeza Riceová, která ostře odmítla vyhrůžky Moskvy, že si Spojené státy musí vybrat, koho chtějí za spojence. Před svou cestou do Tbilisi bude o krizi jednat s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Rusko oznámilo, že během dvou dnů stáhne své jednotky ze strategicky důležitého města Gori a předá správu nad ním gruzínským bezpečnostním složkám. Ministr zahraničí Sergej Lavrov také vyjádřil lítost nad loupením ve městě, které bylo údajně způsobeno "nepravidelnými milicemi". Slíbil, že Moskva všechny tyto incidenty vyšetří. 

Ruský prezident Dmitrij Medveděv také vyzval Francii, aby přiměla Tbilisi podepsat dokument, ve kterém by se zavázala, že už nezaútočí na separatistické regiony Jižní Osetie a Abcházie.

Středa - 13. 8.

21:20 - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, která míří do gruzínského Tbilisi, uvedla, že Rusko čelí hluboké izolaci, pokud poruší příměří navržené Francií.

"Pokud Rusko poruší příměří, a zprávy z oblasti nesvědčí o tom, že by ho respektovalo, prohloubí se izolace, do které se země řítí," citovala Riceovou agentura Reuters.

19:55 - Promoskevští osetinští nebo čečenští ozbrojenci přepadli čtyři české novináře. Šlo o reportéry časopisu Reflex Marka Hudemu a Tomáše Tesaře a dva zpravodaje televize Z1. Žurnalisté přišli o automobil a zpravodajskou techniku, jsou ale v pořádku. "Nyní jsou díky zásahu ruské vojenské hlídky nedaleko Tbilisi," uvedl na ČT24 zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Čtěte více: Přepadený novinář z Tbilisi: Bylo to jako v gangsterce

19:50 - Moskva odpověděla na kritiku Bushe: Buď my, nebo oni.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vystoupil s prohlášením, které je reakcí na ostrou kritiku prezidenta USA George Bushe. Lavrov řekl, že si Spojené státy musí vybrat, koho chtějí za spojence: Buďto Moskvu, nebo "virtuální gruzínský projekt".

19:25 - Pentagon popírá, že by chystal operaci v Gruzii.

Mluvčí Pentagonu Geoff Morrell odmítl informace gruzínského prezidenta, že by Spojené státy chtěly převzít kontrolu nad gruzínskými přístavy a letišti. "Neplánujeme takovýto dohled převzít," uvedl Morrell.

Saakašvili si podle něj špatně vyložil slova prezidenta Bushe o pomoci. "O co se chceme pokusit v tuto chvíli, je doručení humanitární pomoci lidem Gruzie," řekl Morell.

Foto: Aktuálně.cz
Blogeři (Dienstbier, Urban, Havel a další) se přou:
Je možné krizi v Osetii přirovnávat ke Kosovu?

18:50 - Gruzínský prezident Michail Saakašvili tvrdí, že mu americký prezident Georg Bush přislíbil, že se gruzínské přístavy a letiště dostanou pod přímou americkou kontrolu. "Slyšeli jsme prohlášení George Bushe, podle kterého jsou Spojené státy připraveny začít vojensko-humanitární operaci v Gruzii," řekl v televizním projevu.

18:05 - Polsko a Pobaltské země požádaly oficiálně NATO, aby byl neprodleně sestaven plán (takzvaná "roadmap"), který by omezil mocenské choutky Ruska. Polsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko - někdejší satelity SSSR - v prohlášení tvrdí, že jenom sestavení zevrubného scénáře může v budoucnosti zamezit Rusku "v další okupaci".

17:30 - Americký prezident George Bush vyjádřil znepokojení nad vojenskými operacemi Ruska na gruzínském území.

Na brífinku pro novináře přímo v Bílém domě zdůraznil, že Rusko musí dodržet svůj slib, že učiní kroky k ukončení konfliktu s Gruzií. Zároveň oznámil, že do Tbilisi posílá svou ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou na vyjádření podpory gruzínské vládě. 

16:05 - Ruští představitelé se ohradili proti zprávám o údajném průniku ruských sil do hloubi gruzínského území.

Jak uvedla agentura RIA-Novosti s odvoláním na "nejmenovaného představitele ruských mírových sborů", ruští vojáci pouze vyklízejí vojenský materiál z opuštěného skladu na okraji města Gori.

"Objevili jsme sklad gruzínských ozbrojených sil s velkým množstvím vojenské techniky a munice. Technika je plně bojeschopná, a tak ji ruští mírotvůrci z místa odvážejí s cílem demilitarizovat oblast přiléhající k zóně konfliktu a zajistit bezpečnost civilního obyvatelstva," řekl agentuře citovaný zdroj, který zároveň označil informace o průniku ruských sil do hloubi gruzínského území za nepodložené.

Podobné prohlášení vydalo později i ruské ministerstvo zahraničí.

15:00 - Pohyb ruských jednotek na jih potvrdil také zpravodaj televize Al-Jazeera Alan Fisher, který se nachází ve městě Gori.

"Přímo přede mnou, ani ne sto metrů odtud, se nachází obrněný transportér s trojicí ruských vojáků nahoře, za nimi následuje dlouhý konvoj vojenských vozidel," hlásí Fisher.

"Nejedou velkou rychlostí, ale míří směrem na Tbilisi, které je odtud vzdáleno 60 kilometrů. Rozhodně to ale nevypadá jako invazní formace," dodává.

14:40 - Konvoj ruských obrněných transportérů se vydal dále do hloubi gruzínského teritoria jižně od města Gori. Hlásí to zpravodaj stanice CNN Matthew Chance, který se nachází na místě.

Původní obavy, že Rusové zamíří na hlavní město Tbilisi, se prý rozptýlily, když konvoj odbočil z hlavní silnice. Gruzínské armádní zdroje prý CNN sdělily, že ruské jednotky směřují k opuštěné vojenské základně v oblasti.

14:05 - Spojené státy požádaly o mimořádnou schůzku ministrů zahraničí členských zemí Severoatlantické aliance kvůli aktuální situaci v Gruzii.

Podle mluvčí NATO, Carmen Romerové, by k tomuto setkání mohlo dojít počátkem příštího týdne. Ruský zástupce, který v rámci dohody o partnerství bývá jednáním aliance přítomen, tentokrát na jednání nebude, dodala.

13:30 - Přítomnost ruských tanků v Gori potvrdil na místě také zpravodaj BBC Gavin Hewitt. Ve městě prý dochází k násilnostem.

Lidé prchají z města Gori
Lidé prchají z města Gori | Foto: Reuters

Lidé, kteří z města prchají, si údajně stěžují na rabování, jehož se účastní i separatisté z nedaleké Jižní Osetie. Obyvatelům je prý vyhrožováno smrtí, pokud rabujícím neodevzdají své cennosti, informuje BBC.

12:05 - Rusko vyčíslilo své vojenské ztráty v zóně konfliktu s Gruzií. Jsou mnohonásobně nižší než ty gruzínské.

Jak informuje agentura ITAR-TASS, zástupce náčelníka generálního štábu Anatolij Nogovicyn na tiskové konferenci oznámil, že ruská armáda hlásí z Gruzie 74 zabitých, 171 raněných a 19 pohřešovaných ve vlastních řadách.

Agentura dodává, že podle nejmenovaného vojenského experta plně obeznámeného se situací na bojišti jsou ztráty gruzínské armády "mnohonásobně vyšší než ztráty v řadách ruských mírotvůrců".

11:00 - Moskva popřela, že by ruské tanky vstoupily do města Gori. "V Gori nejsou žádné ruské jednotky," citovala agentura Reuters oficiální prohlášení ruské armády. Tanky ve městě nezaznamenal ani očitý svědek citovaný agenturou. "Prošel jsem celé město. Žádné tanky. Žádní Rusové," řekl Reuters svědek, který nechtěl být jmenován. "Lidé jsou zmatení a vystresovaní, lehce zpanikaří," dodal. Gruzínci obvinili Rusko z obsazení Gori už v pondělí. Ani tehdy svědci ruskou okupaci nepotvrdili.

10:35 - Británie obvinila Rusko z "nehorázné agrese" v Gruzii a varovala je, že pokud nebude dodržovat své mezinárodní závazky, hrozí mu za jeho činy vážné politické důsledky.

"Z pohledu na ruské tanky vjíždějící do suverénní země spoustě lidí běhá mráz po zádech," řekl britský ministr zahraničí David Miliband v rozhovoru pro BBC. "Takto se zkrátka mezinárodní vztahy v 21.století provozovat nemohou," dodal.

10:28 - Moskva souhlasí s úpravami dohody o podmínkách míru, které v Tbilisi dojednal francouzský prezident Nicolas Sarkozy. "Vyjasnění textu bylo akceptováno," řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Jednu změnu Sarkozy z Tbilisi konzultoval s ruským prezidentem Dimitrijem Medveděvem, řekl Lavrov.

09:50 - Padesátka ruských tanků pronikla do gruzínského města Gori ležícího asi dvacet kilometrů jižně od území Jižní Osetie. Tvrdí to šéf gruzínské Národní bezpečnostní rady Alexander Lomaja.

Podle Lomaji tanky vjely do města kolem tři čtvrtě na deset místního času, přibližně osm hodin poté, co Gruzie kývla na příměří s Ruskem. Zatím nebylo možné tvrzení gruzínské strany ověřit.

08:50 - Rusko nemá žádný zájem na anexi či okupaci jakékoliv části Gruzie. V britském deníku Financial Times to napsal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Moskva podle něj plně respektuje suverenitu svého souseda a vojenská akce byla pouze důsledkem "neopodstatněného napadení našich občanů".

07:28 - Americké námořnictvo údajně zrušilo manévry, které mělo podniknout společně s Ruskem. Nejmenovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že jde o protest vůči rusko-gruzínskému konfliktu. Oficiálně zatím není nic známo.

Úterý - 12. 8.

23:54 - Gruzínský prezident Michail Saakašvili souhlasí s podmínkami míru tak, jak je stanovil ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Uvedl to po debatě s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. "Je to politický dokument. Je to dohoda o principech... a já si myslím, že s těmito principy souhlasíme," uvedl na tiskové konferenci. Gruzie se tak stáhne z obou separatistických oblastí - Abcházie a Jižní Osetie a částečně se demilitarizuje. Nyní region čeká vyjednávání o budoucí podobě Gruzie.

22:12 - Vojenské operace v Gruzii ohrozily vstup Ruska do mezinárodních organizací, s odvoláním na vysokého představitele Spojených států to uvedla agentura Reuters. Podle ní je ohrožen vstup Ruska do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), Světové obchodní organizace (WTO) nebo osmičky nejsilnějších států světa (G8).

19:33 - Gruzie stáhla své jednotky z Kodorské soutěsky v Abcházii, druhém regionu, který usiluje o nezávislost. Ministerstvo vnitra potvrdilo, že se z oblasti stáhli vojáci, policie i civilisté, a to poté, co do ní vstoupili abchazští separatisté. Ti už před tím oznámili, že se jim podařilo z regionu gruzínské síly vytlačit. Soutěska, která byla posledním místem kontrolovaným v Abcházii Gruzií, je teď podle ministerstva zcela v ruských a abchazských rukách.

16:50 - Skončila tisková konference po jednání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s jeho protějškem Dmitrijem Medveděvem v Kremlu. Ruský prezident potvrdil, že Moskva stáhne své jednotky do postavení před 6. srpnem, a odejde tak z Gruzie.

Podle Medveděva vše ale záleží na tom, zda totéž udělá i Gruzie. "Nebyla jiná možnost, než zasáhnout vojensky," hájil šéf Kremlu ruskou invazi. Jen tak prý Moskva zabránila daleko většímu krveprolití.

Prezidenti Ruska a Francie Dmitrij Medveděv a Nicolas Sarkozy během schůzky v Kremlu
Prezidenti Ruska a Francie Dmitrij Medveděv a Nicolas Sarkozy během schůzky v Kremlu | Foto: Reuters

Viditelně špatně naladěný Sarkozy ale Medveděvova slova o etnické čistce, kterou Gruzínci údajně prováděli na Osetincích, tlumil. "Válka není nikdy dobrým řešením," dodal a zdůraznil, že "dohoda, jíž bylo dosaženo, znamená provizorní příměří, nikoli trvalý mír".

16:30 - Spojené státy přivítaly rozhodnutí Ruska zastavit vojenské operace na území Gruzie. Náměstek americké ministryně zahraničí Matthew Bryza to označil za "mimořádně pozitivní" krok.

"Je to signál, že zvítězil zdravý rozum a ohledy na lidi," prohlásil Bryza na tiskové konferenci v Tbilisi. V reakci na zprávy o pokračujícím bombardování gruzínského území ruskými stíhačkami Bryza prohlásil, že některé elementy uvnitř ruské armády si zjevně přejí pokračovat v omezených operacích proti Gruzii.

14:50 - Prezident Saakašvili oznámil, že jeho země vystupuje ze Společenství nezávislých států, ekonomického bloku, který vznikl po rozpadu SSSR. "Vystupujeme ze SNS navždy a doufám, že nás ostatní země budou následovat," řekl Saakašvili na demonstraci v centru Tbilisi.

Nizozemský novinář (vpravo) nese v Gori tělo svého mrtvého kolegy.
Nizozemský novinář (vpravo) nese v Gori tělo svého mrtvého kolegy. | Foto: Reuters

14:35 - V centru Tbilisi se shromáždilo několik tisíc lidí s gruzínskými vlajkami. Mluví k nim prezident Saakašvili.

13:55 - Gruzie oznámila, že ruské stíhačky nadále bombardují vesnice na gruzínském území jižně od teritoria Jižní Osetie.

"I přes tvrzení ruského prezidenta, že vojenské operace proti Gruzii byly pozastaveny, v tuto chvíli ruské letouny bombardují dvě gruzínské vesnice ležící mimo území Jižní Osetie," uvádí se v prohlášení gruzínské vlády, z něhož citovala agentura Reuters.

13:30 - Ruský prezident Dmitrij Medveděv stanovil dvě podmínky pro ukončení konfliktu s Gruzií.

Řekl to na schůzce se svým francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym, který dnes přiletěl do Moskvy v rámci diplomatických snah o urovnání krize na Kavkaze.

"Za prvé se gruzínské jednotky musejí vrátit na pozice, kde byly před vypuknutím konfliktu, a částečně se demilitarizovat. Za druhé je třeba podepsat závaznou dohodu o nepoužití síly," cituje agentura Reuters slova ruského prezidenta.

Sarkozy, jehož země tento půlrok předsedá Evropské unii, předtím přivítal oznámení Kremlu o zastavení vojenských operací v Gruzii.

12:20 - Vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční politiku Javier Solana přivítal rozhodnutí Ruska zastavit vojenské operace v Gruzii.

Uvedla to v rozhovoru pro agenturu Reuters jeho mluvčí Cristina Gallach, která zároveň potvrdila, že ruský prezident Dmitrij Medveděv o tomto kroku Solanu telefonicky informoval. Solana podle ní zároveň vyjádřil připravenost EU aktivně se podílet na řešení krize.

11:15 - Ruský prezident Dmitrij Medveděv nařídil ozbrojeným silám Ruské federace ukončit vojenské operace v Gruzii. Mluvčí Kremlu potvrdil předchozí informace ruských agentur s tím, že prezident už dal příslušné instrukce ministerstvu obrany.

"Agresor byl potrestán a utrpěl velice vážné ztráty," cituje ruská agentura Interfax slova ruského prezidenta adresovaná ministru obrany Anatoliji Serďukovovi.

Ruské trhy na tuto zprávu podle agentury Reuters okamžitě zareagovaly posílením rublu i cen akcií.

Medveděv by se měl ještě dnes setkat s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, který míří do Moskvy v rámci diplomatického úsilí o urovnání konfliktu na Kavkaze.

10:40 - Při útoku na město Gori byl zabit gruzínský novinář. Podle fotoreportéra AFP, svědka incidentu, zasáhla bomba jeho auto poblíž Stalinova pomníku v centru města.

Podle televizní stanice RTL zemřel v Gori nizozemský kameraman Stan Storimans. Další novinář z Nizozemska údajně při ruském útoku utrpěl zranění.

BBC s odvoláním na očité svědky uvedla, že několik lidí přišlo o život, když jedna z ruských bomb zasáhla nemocnici v Gori.

Ruský generální štáb však popřel, že by k útoku na Gori došlo.

10:23 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov odmítl tvrzení, že by Moskva chtěla svrhnout gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Zároveň oznámil, že Kreml nadále nebude v Jižní Osetii tolerovat gruzínské mírové jednotky.

09:15 - Ruská letadla bombardovala gruzínské město Gori. Několik civilistů bylo podle reportéra Reuters zraněno a leží na ulicích, které jsou však většinou vylidněné.

Mezi Tbilisi a Gori, kde se narodil sovětský diktátor Josif Vissarionovič Stalin, neviděl reportér žádné vojáky, jen několik opuštěných vozidel gruzínské armády a jeden spálený tank u cesty.

08:30 - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy míří v úterý do Ruska a Gruzie, setká se s prezidenty obou zemí. Gruzínci již přijali mírový plán, který představil šéf francouzské diplomacie Bernard Kouchner, Rusové ho odmítli. Sarkozy hodlá využít nejen svého vlivu coby šéfa země předsedající Evropské unii, ale také dobrých vztahů s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Byl jedním z mála evropských vůdců, kteří mu pogratulovali po ruských volbách na konci minulého roku, které byly obecně považovány za zmanipulované.

Francouzský plán počítá s okamžitým příměřím, respektováním územní celistvosti Gruzie a návratem ke stavu před pátečním gruzínským útokem na Jižní Osetii.

06:40 - Podle zahraničních zdrojů se v tuto chvíli bojuje "jen" o klíčovou Kodorskou soutěsku. Oblast byla masivně bombardována abchazským letectvem, které se snaží vytlačit gruzínské jednotky. Ruská zpravodajská stanice Vesti 24 informovala o intenzivní střelbě na návrších soutěsky. "Vše probíhá podle plánu. Předem jsme varovali příslušníky pozorovací mise OSN, před operací oblast opustili. Hlavní kancelář mírové mise OSN v Suchumi nebyla operací dotčena," uvedl v rozhovoru pro kanál ministr zahraničí separatistické abchazské vlády Sergej Šamba. Zatím chybí jakékoli informace o obětech či škodách.

6:20 - Agentura Interfax informovala o vojenské ofenzivě, do které se pustily jednotky další separatistické oblasti Gruzie - Abcházie. Podle zpráv abchazského ministerstva obrany zahájili abchazští vojáci boj v severní části strategické Kodorské soutěsky a pokusili se odtud vytlačit gruzínské síly. Oznámila to ruská agentura Interfax. Operace začala v šest hodin ráno tamního času, tedy ve čtyři hodiny našeho.

Pondělí - 11. 8.

Internetové stránky gruzínského parlamentu napadli hackeři. Na fotografiích připodobňují prezidenta Michaila Saakašviliho k Adolfu Hitlerovi.
Internetové stránky gruzínského parlamentu napadli hackeři. Na fotografiích připodobňují prezidenta Michaila Saakašviliho k Adolfu Hitlerovi. | Foto: Aktuálně.cz

23:58 - Webové stránky většiny gruzínských úřadů napadli hackeři. Na krátký čas odstavili oficiální stránky prezidenta Saakašviliho. Mimo provoz je i server gruzínského parlamentu, kde skupina "jihoosetských hackerů" umístila fotografie prezidenta a nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

23:30 - Prezident Spojených států George Bush ve svém prohlášení po návratu z Číny vyzval Rusko k ukončení veškerých vojenských operací na území Gruzie. Vpád ruské armády do Gruzie označil za neakceptovatelnou invazi na území suverénního státu.

"Rusko vpadlo na území sousedního státu a ohrozilo jeho vládu zvolenou v demokratických volbách obyvateli. Takováto akce je ve 21.století neakceptovatelná," řekl.

Bush se zároveň zmínil o tom, že podle amerických satelitních snímků je možné, že se ruská armáda chystá na bombardování civilního letiště v hlavním městě Gruzie Tbilisi. "Pokud k této akci skutečně dojde, jejím důsledkem bude brutální eskalace probíhajícího konfliktu," varoval.

23:10 - Předseda legislativní rady vlády a bývalý ministr zahraničí České republiky Cyril Svoboda označil plánovanou návštěvu Gruzie, kterou v úterý vykonají představitelé pěti "nových" zemí EU, za neuváženou. Může podle něj podtrhovat autoritu EU. Vyjádřil se tak v pořadu Události, komentáře České televize.

Zároveň však připustil, že EU na konflikt jednotný postoj nemá. Klíčové je podle něj stažení všech jednotek, které nepřísluší gruzínské armádě a mírovým sborům ruské armády, mimo území Gruzie.

22:50 - Na Saakašviliho požadavky o větší podporu zareagovali představitelé Polska, Ukrajiny, Litvy, Lotyšska a Estonska. Podle kanceláře litevského prezidenta Valdase Adamkuse v úterý Gruzii navštíví prezidenti Polska a Ukrajiny Lech Kaczynski a Viktor Juščenko spolu s premiéry tří pobaltských států.

"Lídři těchto pěti států jedou podpořit Gruzii, jejíž část okupují ruské jednotky, její lid i legitimně zvoleného prezidenta Michaila Saakašviliho," stojí v prohlášení Adamkusovy kanceláře.

22:35 - Gruzínská armáda se podle informací agentury Reuters stahuje na obranu hlavního města. Prezident Saakašvili označil invazi Ruských jednotek na gruzínské území za barbarskou agresi. Moskva zveřejnila, že dala Saakašvilimu dvanáctihodinové ultimátum na splnění nespecifikovaných požadavků.

Podle České televize, která má v Tbilisi zpravodaje, se skutečně u města Gori objevily ruské tanky. Zpravodaj ČT se odvolal na hodnověrné zdroje. Další zpravodaj ČT, nacházející se v Severní Osetii (autonomní republice v Ruské federaci), však uvedl, že Moskva nadále postup do gruzínského vnitrozemí popírá.

21:55 - Prezident USA George Bush se po návratu z Číny vyjádří k nejnovějšímu dění v Gruzii. Stane se tak v 17:15 hodin, tedy ve 23:15 středoevropského času. Z prezidentského speciálu Air Force One to oznámila mluvčí bílého domu Dana Perino. Bush prý obdržel nové informace od pověřence pro národní bezpečnost Stephena Hadleyho.

21:25 - Ruské jednotky se stáhly z města Senaki, ležícího v gruzínském vnitrozemí asi 40 km od Abcházie. S odvoláním na agenturu Interfax to oznámila agentura Reuters.

Podle vyjádření ruského ministerstva obrany, které má agentura Interfax k dispozici, se tak stalo poté, co jednotky v oblasti "eliminovaly" síly snažící se o zpřetrhání kontaktu obou oblastí.

19:06 - "Gruzie potřebuje větší morální podporu," prohlásil prezident Michail Saakašvili. Gruzíncům se podle něj nedostává ani základních potřeb. Požádal proto Západ o humanitární pomoc.

18:37 - Moskva popřela, že by obsadila Gori. Podle ruského ministerstva obrany vojáci do Stalinova rodiště nevstoupili.

18:04 - Ruská armáda obsadila město Gori, vzdálené asi šedesát kilometrů od gruzínské metropole Tbilisi. Zprávu přinesla s odvoláním na gruzínské zdroje agentura Reuters.

17:50 - Ruské jednotky dislokované v oblasti separatistické republiky Abcházie dnes postoupily hluboko na gruzínské teritorium, a otevřely tak zřejmě druhou frontu poté, co vytlačily gruzínské síly z Jižní Osetie.

Jak informuje agentura Reuters, ruské ministerstvo obrany zdůvodnilo operaci v obci Senaki nacházející se asi 40 kilometrů od abchazsko-gruzínské hranice, nutností předejít novým dělostřeleckým úderům proti Jižní Osetii.

16:40 - Z Gruzie dnes byla evakuována další várka českých a slovenských občanů. Asi dvacítka lidí se přidala k převozu, organizovanému polskou ambasádou pro občany Polska a dalších států Evropské unie, hlavně Čechů. Mezi lidmi, kteří dnes okolo sedmnácté hodiny místního času opouštěli hlavní město válkou zmítané Gruzie, byli převážně turisté nebo zaměstnanci firem realizující v Gruzii krátkodobé projekty. Fotogalerie zde

S evakuací českých občanů pomáhala také společnost Člověk v tísni: "Díky tomu, že naše organizace realizuje mimo jiné také projekt zaměřený na podporu ekoturismu, byli jsme v kontaktu s mnoha českými turisty, především v oblasti Kazbegi, které je velmi exponovaným místem. Diky tomu jsme mohli vytvořit potřebný mezičlánek v evakuačním řetězci mezi nimi a polským velvyslanectvím, které evakuaci nejen polských turistů organizuje," uvedla vedoucí mise Člověka v tísni v Gruzii Karolína Pličková.

Čeští občané by měli do Jerevanu dorazit dnes v noci. Polská ambasáda pro ně zařídila ubytování. Ti, kteří budou mít zájem, mohou letět polským speciálem do Varšavy.

16:02 - Násilí v Gruzii se odráží i na burzách: ruské akcie spadly nejníže od roku 2006 a investoři napjatě sledují vývoj konfliktu. Během dneška se akcie vrátily k růstu po výroku prezidenta Dmitrije Medveděva, že ruská armáda dokončila "významnou" část operací v Jižní Osetii a ovládla hlavní město Cchinvali.

Čtěte více: Gruzínský konflikt vyděsil investory v Rusku

15:30 - Ministři zahraničí zemí G7 vyzvali Moskvu, aby přistoupila na nabídku okamžitého příměří s Gruzií a respektovala tak její územní celistvost. Podle amerického ministerstva zahraničí se na tom ministři shodli v průběhu konferenčního telefonického hovoru. Vyjádřili také podporu francouzskému ministru zahraničí Bernardu Kouchnerovi a jeho finskému protějšku Alexandru Stubbovi, kteří se v oblasti snaží zprostředkovat jednání o míru.

Čtěte více: O Gruzii bojují diplomaté. Kouchner míří do Moskvy

15:05 - Ruský ministerský předseda Vladimir Putin obvinil Spojené státy, že podrývají ruské úsilí o nastolení míru v Jižní Osetii. Putin se na dnešním zasedání kabinetu rovněž pozastavil nad údajnou neschopností západních vlád adekvátně zhodnotit situaci v Jižní Osetii, jíž Rusové přispěchali na pomoc poté, co se ji koncem minulého týdne pokusili Gruzínci vojensky obsadit.

Čtěte více: Putin kritizuje USA. Brání prý mírovému úsilí Ruska

Dřívější vývoj:

Rusko protestuje: Putin kritizuje USA. Brání prý mírovému úsilí Ruska
Online z Tbilisi: Ruské tanky jsou prý už v Gruzii
Protichůdné zprávy: Na Gruzii útočilo 50 ruských bombardérů
Grafika: Kdo a kde v Gruzii bojuje
Obrazem: Boje v Osetii, mobilizace v Gruzii
Analýza: Jak rozumět tomu, co se děje v Gruzii

Vážení čtenáři, vzhledem k tomu, že se v diskusi objevovaly urážlivé a vulgární příspěvky, redakce se rozhodla ji uzavřít. Omlouváme se všem slušným diskutujícím.

 

Právě se děje

Další zprávy