Putin kritizuje USA. Brání prý mírovému úsilí Ruska

pav
11. 8. 2008 15:37
Západ prý u krize v Jižní Osetii uplatňuje dvojí metr
Ruský prezident Dmitrij Medveděv (vpravo) a premiér Vladimír Putin diskutují o situaci v Gruzii v prezidentské rezidenci Gorki u Moskvy.
Ruský prezident Dmitrij Medveděv (vpravo) a premiér Vladimír Putin diskutují o situaci v Gruzii v prezidentské rezidenci Gorki u Moskvy. | Foto: Reuters

Moskva - Ruský ministerský předseda Vladimir Putin obvinil Spojené státy, že podrývají ruské úsilí o nastolení míru v Jižní Osetii.

Jak informuje ruský televizní kanál Russia Today, rozhodnutí Američanů zprostředkovat neprodleně letecký transport gruzínského vojenského kontingentu z Iráku zpět do Gruzie podle Putina dokazuje, že se USA Rusům "snaží házet klacky pod nohy"

Putin se na dnešním zasedání kabinetu rovněž pozastavil nad údajnou neschopností západních vlád adekvátně zhodnotit situaci v Jižní Osetii, jíž Rusové přispěchali na pomoc poté, co se ji koncem minulého týdne pokusili Gruzínci vojensky obsadit.

Čtěte více: Gruzínci z Iráku jedou domů. Těší se na válku s Rusy

Dvojí metr

"Udivuje mě, jak černobílé vidění u nich převládá, jak dokážou vykreslit agresora jako oběť a jak skutečným obětem kladou za vinu důsledky konfliktu," prohlásil ruský premiér, podle něhož Západ uplatňuje v posuzování válečných zločinů dvojí měřítka.

"Jak všichni víme, Saddám Husajn byl oběšen za to, že nechal vypálit několik šíitských vesnic. Teď je ale najednou situace jiná. Gruzínští vůdci, kteří dokázali během několika málo hodin srovnat deset osetinských vesnic se zemí, přejížděli děti a staré lidi tanky a upalovali civilisty zaživa, náhle musejí být chráněni," cituje Russia Today Putina na svých internetových stránkách.

Ruský anglickojazyčný kanál, který byl před několika lety spuštěn ve snaze "vyrovnat zkreslené zpravodajství západních médií o Rusku", rovněž cituje amerického občana Joea Mestase, který byl údajně očitým svědkem několikadenního gruzínského ostřelování jihoosetinského teritoria, při němž měly přijít o život dva tisíce lidí.

"Měl jsem za to, že vzhledem k podpoře, kterou USA poskytují Gruzii, se situace v Jižní Osetii nevymkne kontrole a konflikt bude urovnán mírovou cestou. To, co se tam teď děje, ale není obyčejná válka, to jsou válečné zločiny," řekl ruské televizi Mestas.

"(Prezidenti USA a Gruzie) George Bush a Michail Saakašvili by se měli zodpovídat ze zločinů, které jsou páchány na nevinných civilistech. Válkou se označuje boj jedné armády s druhou. Gruzínská armáda ale zabíjí nevinné civilisty. To je genocida," řekl Mestas, podle něhož je gruzínská agrese proti obyvatelům Jižní Osetie největším zvěrstvem od dob holokaustu.

Mestasova manželka pochází z Jižní Osetie. On sám před časem v jiném rozhovoru pro ruskou televizi označil tutu samozvanou republiku za nejdemokratičtější zemi na světě.

Čtěte také: O Gruzii bojují diplomaté. Kouchner míří do Moskvy

Protichůdné informace

Od chvíle, co na území Jižní Osetie minulý týden propukly těžké boje, přicházejí z oblasti protichůdné zprávy v závislosti na tom, kdo je původcem informací.

Novinářům ze třetích zemí se kvůli omezením vyplývajícím z pohybu ozbrojených složek v oblasti zatím příliš nedaří ověřovat informace podávané buď gruzínskou, nebo ruskou (a jihoosetinskou) stranou.

Dosud tak mimo jiné není jasné, jaký je skutečný počet obětí bombardování a vojenských operací v Jižní Osetii.

 

Právě se děje

Další zprávy