Československé albatrosy v akci. Útočí na Gruzínce

bh
9. 8. 2008 18:10
Z albatrosů jsou v Gruzii bitevníky
Aero L-39 Albatros
Aero L-39 Albatros | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tbilisi - Do bojů mezi gruzínskou armádou a separatistickými silami v Abcházii se zapojily také zřejmě nejrozšířenější cvičné stroje na světě, letouny L-39 Albatros československé výroby.

Jak uvedl server gazeta.ru, legendární albatrosy přestavěné na lehké bitevníky útočily na gruzínské pozice v Kodorské soutěsce, strategickém místě v nejzápadnějším cípu Gruzie.

Abcházské jednotky se pokoušely o likvidaci gruzínských opěrných bodů. Kodorská soutěska leží na hranicích Abcházie v silně zalesněném prostoru, kde žije kolem čtyř tisíc příslušníků místního horského kmene.

Část úzké silnice lemující řeku Kodori je zaminována ještě z války v letech 1992-93.

"Abcházie doposud předkládala různé kompromisní varianty řešení sporu. Ale barbarské počínání Gruzie v posledních dnech nám dalo právo jednat v souladu se situací," řekl agentuře Interfaks ministr zahraničí neuznané Abcházie Sergej Šamba.

Jak se československá letadla z produkce Aero Vodochody, která na podzim oslaví čtyřicátiny, do Abcházie dostala, není jasné. Podle ruského listu Kommersant jde o stroje, které se kdysi používaly v době první čečenské války.

Foto: Aktuálně.cz

Ještě před rokem 1994, kdy Abcházie a Gruzie uzavřely příměří, pak některé albatrosy přelétly do Suchumi. Zbytek čečenských L-39 byl zlikvidován při bojích o letiště v Grozném.

Abcházie se 160 tisíci obyvatel je od roku 1992 de facto samostatná, její nezávislost na Gruzii ale nikdo neuznává. Disponuje nicméně i vlastními zbraněmi, povětšinou sovětské výroby. 

 

Právě se děje

Další zprávy