Ahmadínežád: Od uranu neustoupíme ani o píď

BBC,zah
2. 8. 2008 22:40
Írán nepřijímá nabídku Západu na zrušení sankcí
Přesun financí pryč z Evropy údajně posvětil i íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.
Přesun financí pryč z Evropy údajně posvětil i íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. | Foto: Reuters

Londýn - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád zopakoval, že jeho země neustoupí "ani o píď" ze svého jaderného programu.

Prohlásil to po setkání se syrským prezidentem Bašárem Asadem, který je na dvoudenní návštěvě v Teheránu. Asad slíbil Francii, že se pokusí využít svých vztahů s Íránem, aby vyjednal dohodu.

Jejich schůzka se konala právě v době, kdy uplynula "neformální" lhůta, kterou dali Íránu západní představitelé po jednání o tamním programu na obohacování uranu.

Před více než měsícem přivezl vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční politiku Javier Solana do Teheránu balíček kompromisních návrhů a obchodních pobídek, kterým se zainteresované strany snaží přimět íránský režim, aby přestal s obohacováním uranu.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád na prohlídce továrny na obohacování uranu v Natanzu.
Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád na prohlídce továrny na obohacování uranu v Natanzu. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Ahmadínežád: Nátlaku mocností neustoupíme ani o píď
Írán zdvojnásobil počet centrifug. Západu to prý nevadí

Nabídku mu předložilo pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo. Právě německý ministr zahraničí už v sobotu odpoledne vyzval Írán k jasné odpovědi na nabídku, že mezinárodní společenství nevyhlásí žádné sankce výměnou za ukončení programu.

"Ve všech jednáních, kterých se účastníme, máme na paměti nesporná nukleární práva Íránu a neustoupíme od těchto práv ani o píď," stojí na webových stránkách íránského prezidenta.

Ahmadínežád tu dodal, že mezinárodní dohody umožňují Íránu stejně jako jakékoli jiné zemi obohacovat uran a budovat jaderné elektrárny.

Odpověď Íránu není překvapením, už dřív prezident řekl, že žádný kompromis nepřijmou. Poslední schůzka vyjednavačů se konala 19. července a Javier Solana na následné tiskové konferenci rozhovory označil za obsažné a konstruktivní.

Tehdy řekl, že Íránci by měli říct jasné ano či ne během čtrnácti dnů. Země ale nikdy oficiálně toto ultimátum nepřijala s tím, že k tomu nemá žádný důvod.

Írán tvrdí, že má svůj jaderný program pro mírové účely. USA a jeho spojenci se ale obávají, že může být použit k výrobě atomových zbraní.

Šaul Mofaz - který má největší šance nahradit Ehuda Olmerta ve funkci předsedy strany Kadima, a tedy i izraelského premiéra -  řekl, že Írán by mohl vyrobit jaderné zbraně už v roce 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy