Karadžiče údajně našli američtí a britští špioni

gaz
23. 7. 2008 11:30
Srbsko prominentního psance jen přestalo chránit
Radovan Karadžič coby doktor alternativní medicíny letos v lednu
Radovan Karadžič coby doktor alternativní medicíny letos v lednu | Foto: Reuters

Londýn - Bývalý prezident Republiky srbské v Bosně a Hercegovině Radovan Karadžič byl údajně dopaden na základě upozornění od amerických a britských tajných služeb.

Stejně hodnotné informace prý ale západní špioni poskytli srbským bezpečnostním složkám už v minulosti. Nynější zatčení tak bylo více otázkou politické vůle než výzvědných schopností.

„Opravdový obrat, který se udál, byl politický," prozradil nejmenovaný zdroj od britských špionů listu Financial Times.

„Často jsme někam vtrhli a pak zjistili, že zrovna utekl. Zdálo se, že ho chrání lidé na vysokých místech. Možná, že tomu už tak nyní moc nebylo," dodal.

Čtěte také: Karadžič se bude v Haagu hájit sám, tvrdí jeho právník

Čerstvý vítr z Bělehradu

Jednotky NATO v průběhu let hledaly na přesně určených místech Karadžiče mnohokrát. Naposledy v březnu.

Podle agentury Reuters dokonce při jedné z operací prohledali i odpadní jímku v domě Karadžičovy manželky v Pale, městě, kde sídlila vláda Republiky srbské.

„Nakonec se z toho stal problém, který Srbové vyřešili sami," řekl Reuters bývalý vysoký důstojník britské rozvědky MI6 Nigel Inkster. „Tím, co rozhodovalo, byla přeci jen politická vůle."

Podle Reuters za pomyslným závanem čerstvého větru z Bělehradu může stát i nová prozápadní vláda, která se v Srbsku ujala moci teprve před dvěma týdny.

Sami srbští úředníci na úterní tiskové konferenci pomoc zahraničních špionů popřeli.

Podle agentur však zdroje ze srbských tajných služeb hovoří o tom, že tu tato spolupráce byla a Karadžič měl být před svým zatčením - na základě upozornění ze zahraničí - sledován po několik týdnů.

Jinou teorii nabízí Německý list Der Tagesspiegel.

Mladič v pozadí?

S odvoláním na své zdroje z bezpečnostních složek uvedl, že osobou, která stojí za Karadžičovým dopadením, může být jeho bývalý vojenský pobočník Ratko Mladič.

Ten se prý mohl tímto způsobem snažit se srbskou vládou vyjednat to, že nebude poslán do Haagu, ale souzen v Srbsku.

Podle pozorovatelů bude dopadení bývalého vojenského velitele bosenských Srbů těžší z toho důvodu, že má na rozdíl od Karadžiče lepší kontakty v srbské armádě, které ho mohou chránit delší dobu.

„Jde o muže, který až relativně donedávna pobíral svou vojenskou penzi. Myslím, že pokud Srbové Mladiče nalézt chtějí, mohou tak učinit," tvrdí Inkster.

Zatčení obou mužů a jejich předání ICTY je podmínkou Evropské unie pro navázání bližších vztahů se Srbskem.

Bělehrad tak podle pozorovatelů pragmaticky vyměnil "nepotřebného" Karadžiče za vstupenku do EU.

 

Právě se děje

Další zprávy