Polsko a USA přece jen směřují k dohodě o raketách

Reuters, man
21. 7. 2008 14:12
Řekl to ve Varšavě mluvčí polského ministra zahraničí
Foto: Reuters

Varšava - Američané a Poláci postupně překonávají rozpory ohledně vybudování americké protiraketové základny na polském území a přiblížili se k dohodě.

Novinářům to dnes řekl ve Varšavě mluvčí polského ministra zahraničí Piotr Paszkowski. Učinil tak po jednání šéfa polské diplomacie Radka Sikorského s náměstkem americké ministryně zahraničí Danem Friedem.

"Obě strany se shodují v tom, že se blíží k dohodě," řekl mluvčí. Nechtěl ale hovořit o podrobnostech.

Polská vláda před dvěma týdny americký návrh smlouvy odmítla a označila jej za nedostatečný z hlediska polských zájmů. Premiérovi Donaldu Tuskovi vadilo, že USA nechtějí v Polsku trvale instalovat rakety Patriot.

Polský ministr zahraničí Radek Sikorski.
Polský ministr zahraničí Radek Sikorski. | Foto: Reuters

Američané pouze nabídli, že část Patriotů dočasně převezou z Německa.

Podle nejmenovaného polského diplomata, citovaného agenturou Reuters, chtějí Poláci od USA modernizaci své armády a rakety Patriot jako kompenzaci za to, že si souhlasem s výstavbou základny pohněvají Rusko.

Washington chce v Polsku vybudovat základnu s deseti raketami, které by měly reagovat na hrozbu balistických střel z oblasti Blízkého východu. Především z Íránu.

Základna má fungovat v součinnosti s radarem v České republice. Smlouvu o jeho výstavbě minulý týden podepsali v Praze ministři zahraničí Karel Swarzenberg a Condoleezza Riceová.

 

Právě se děje

Další zprávy