V Moskvě soudí mladé skinheady. Za vraždy ´nerusů´

pav
21. 7. 2008 11:43
Ze 13 obžalovaných jich 12 dosud nenabylo plnoletosti

Moskva - U městského soudu v ruské metropoli dnes začíná proces se skupinou skinheadských výrostků. Žalobce ji viní ze dvou vražd a deseti pokusů o vraždu.

Jak informuje agentura RIA-Novosti, jednání soudu probíhá v souladu se zákonem za zavřenými dveřmi. Mluvčí soudu Anna Usačovová agentuře sdělila, že ze 13 obžalovaných jich 12 dosud nenabylo plnoletosti.

Obviněni jsou jak z úkladné vraždy a pokusu o ni, tak z rozdmýchávání nenávisti mezi národnostmi. Podle tvrzení vyšetřovatelů obžalovaní fyzicky napadali osoby "zjevně neslovanského vzezření", natáčeli si své akce na video a umisťovali je na internet.

Jednou z jejich obětí se stal i šachový mistr Sergej Nikolajev, původem ze sibiřského Jakutska. Ten zemřel loni v říjnu poté, co byl brutálně napaden skupinou mladíků, mezi nimiž byli fanoušci moskevského Spartaku, vyhlášení svou xenofobií.

Kromě toho má stejný soud tento týden začít projednávat případ další skupiny skinheadů, jíž se přičítá podíl na vraždách celkem dvaceti lidí a útocích proti dalším dvanácti.

Obě skupiny podle vyšetřovatelů vykazují stejný "rukopis" trestné činnosti. Jak se praví v obžalovacím spisu, "obvinění se spojili za účelem organizování vražd osob pocházejících z bývalých sovětských republik v asijské a kavkazské oblasti, a to pod vlivem idejí o výlučnosti osob ruské národnosti a neplnocennosti osob neslovanského původu".

 

 

Právě se děje

Další zprávy