Mnichov 1972: Olympiáda potřísněná krví

Martin Novák Martin Novák
17. 7. 2008 15:58
O život přišlo 11 izraelských sportovců

Praha - Ve výčtu všech Olympijských her, do nichž zasáhla politika, figuruje jako nejtragičtější Mnichov 1972.

Až do dějiště olympiády tehdy dopadl stín nemilosrdného izraelsko-palestinského konfliktu. Teroristé z palestinské organizace Černé září přepadli přímo v olympijské vesničce izraelskou výpravu.

Vše skončilo jedenácti mrtvými Izraelci, pěti usmrcenými Palestinci a jedním zastřeleným německým policistou.

Zničený vrtulník na letišti Fürstenfeldbruck.
Zničený vrtulník na letišti Fürstenfeldbruck. | Foto: Aktuálně.cz

V roce 1972 byly vůbec poprvé (a naštěstí zatím naposledy) hry na jeden den přerušeny. Dokonce se uvažovalo o jejich předčasném ukončení.

Mnichovské hry měly být původně pro Německo příležitostí ukázat světu, jak se změnilo ve srovnání s "Hitlerovou" olympiádou v roce 1936.

Tehdejší západní Německo se chtělo prezentovat světu jako demokratická, mírumilovná a přívětivá země. Jako naprostý opak Německa v éře nacismu.

Bezpečností opatření proto byla jen velmi mírná. V samotné olympijské vesnici policisté ani neměli zbraně. To se později ukázalo jako jedna z osudových chyb.

Tou druhou bylo, že izraelští sportovci byli ubytováni v přízemí. Osmička Palestinců neměla problém přelézt nehlídaný plot vesnice a dostat se až k ubikaci na Connollystrasse 31, kde Izraelci bydleli.

Němcům se navíc vůbec nepovedla akce k osvobození devíti rukojmích (dva zemřeli už v olympijské vesnici). Teroristé je převezli na letiště Fürstenfeldbruck, odkud chtěli odletět pryč. Německá protiteroristická jednotka ale byla připravena k zásahu.

Vše skončilo masakrem. Ozbrojený Palestinec stihl hodit granáty do helikoptér, v nichž seděli spoutaní Izraelci.

Nejen olympijský Mnichov, ale celý svět byl v šoku. Mezinárodní olympijský výbor na den hry přerušil a zabýval se myšlenkou na jejich předčasné ukončení.

Drama z olympiády předloni oživil svým filmem Mnichov režisér Steven Spielberg.
Drama z olympiády předloni oživil svým filmem Mnichov režisér Steven Spielberg. | Foto: Aktuálně.cz

Nakonec zvítězil názor, že jako gesto vzdoru vůči teroristům olympiáda bude pokračovat. S tím souhlasil i Izraelský olympijský výbor, i když samotná izraelská delegace dějiště her opustila.

Olympiáda v Mnichově je navždy poznamenána krvavým stigmatem. Když se řekne Mnichov 1972, málokomu se vybaví něco jiného než masakr ve vesnici a na letišti Fürstenfeldbruck.

Vážení čtenáři, do kontroverzních olympijských her v Pekingu zbývá necelý měsíc. Připravili jsme pro vás seriál, ve kterém budeme připomínat politické problémy minulých olympiád. Toto je čtvrtý díl, další naleznete na stránkách Aktuálně.cz v úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy