Sonda odhalila na Marsu zbytky obřího vodopádu

bh
17. 7. 2008 0:30
Byl čtyřikrát vyšší, než je pozemský rekord
Foto: ESA

Paříž - Kdysi se tu voda řítila do hloubky závratných čtyř kilometrů, tedy čtyřikrát hlouběji než v Salto Ángel, největším vodopádu na Zemi.

Z gigantické vodní energie zbyl dnes jen impozantní masiv, přesto patří mezi vůbec nejkrásnější morfologické útvary v kosmu.

Řeč je o útesu v proláklině Echus Chasma, která leží poblíž marsovského rovníku a jejíž fotografie zveřejnila Evropská kosmická agentura (ESA).

Snímky z kamery s vysokým rozlišením (HRSC) umístěné v sondě Mars Express pochází již z roku 2005, teprve nyní byly ale zpracovány. Digitálně nasnímané obrázky dosahují rozlišení až 17 metrů na pixel.

Foto: ESA

Odborníci se domnívají, že právě v oblasti Echus Chasma, proláklině sto kilometrů dlouhé a deset kilometrů široké, kdysi pramenila obří řeka stáčející se k severu. Jejím dnešním pozůstatkem je téměř tři tisíce kilometrů dlouhé údolí Kasei Vallis.

Foto: ESA

Sonda Mars Express vypuštěná v roce 2003 patří mezi vůbec nejúspěšnější evropské projekty v kosmu. Totéž se ovšem nedá říct o přistávací modulu Beagle 2, s nímž ESA krátce po vypuštění k povrchu rudé planety ztratila kontakt.

Evropská sonda Rosetta se přiblížila k "rudé planetě" na vzdálenost pouhých 250 kilometrů a na Zem poslala unikátní snímky.
Evropská sonda Rosetta se přiblížila k "rudé planetě" na vzdálenost pouhých 250 kilometrů a na Zem poslala unikátní snímky. | Foto: ESA
Mars je jako Země. Můžete tu zahradničit, tvrdí NASA
Obrazem: Sonda poslala z Marsu unikátní fotky
 

Právě se děje

Další zprávy