Britské vládě došla trpělivost: Nosíš nůž? Půjdeš sedět

mih
15. 7. 2008 0:00
Zemi šokovala série brutálních útoků mladých pachatelů
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Foto: Archiv Aktuálně.cz

Londýn - Média ve Velké Británii v posledních týdnech zaplavily zprávy o vysokém počtu vražd a násillných útoků páchaných noži. Premiér Gordon Brown už proti této formě kriminality ohlásil tvrdá opatření.

Útoky z velké části páchají mladiství. Před nedávnem se v britských novinách psalo o brutální vraždě dvou francouzských studentů, které útočník pobodal a zapálil.

Dalším případem bylo zavraždění osmnáctiletého herce obsazeného do jedné z vedlejších rolí filmového Harryho Pottera. Zabil jej jednadvacetiletý útočník.

Jen v Londýně policie v posledních dvou měsících zadržela v souvislosti s různými napadeními a vyhrožováním noži přes 1200 podezřelých a zabavila více než 500 nožů. Dvanáct mladistvých bylo v metropoli od začátku roku ubodáno.

Čtěte také: Ozbrojené žáky hlásí každá pátá česká škola

Dlouholetý problém

Ve zhruba 8 procentech ze všech trestných činů v Británii pachatel použije nebo vyhrožuje nožem. 

Podle kriminalistů jde o rozšířený problém už od devadesátých let, od té doby dokonce počet případů takových napadení poklesl.

Nyní se však situací začala zabývat média a vláda po následném tlaku veřejnosti oznámila, že zavede přísná bezpečnostní opatření. Kampaň má cílit na zhruba 110 tisíc problémových dětí, které měly dříve konflikt se zákonem nebo byly vyloučeny ze školy.

Přechovávání velkých nožů mladistvými má být zakázáno. U koho policie takovou zbraň objeví, může skončit ve vězení. Nebo bude přinucen, aby v se v rámci prevence setkal s pobodaným člověkem.

"Nepřípustné a neobhajitelné"

Učitelé mají mít vyšší pravomoci při prohledávání dětí, pokud mají podezření, že žák vlastní nůž nebo alkohol a další drogy. Zvýšená pozornost má být věnována kriminalitě mladistvých i přímo ve výuce.

Na opatření má být vynaloženo asi 100 milionů liber (zhruba 3 miliardy korun).

Proti vládním plánům se ozvali i kritici, kteří opatření označují za nedomyšlená. Premiér Brown své návrhy hájí: „Je zcela nepřípustné, aby mladí lidé nosili nůž. A nikdo to nemůže obhajovat tím, že nože slouží k obraně," říká předseda britské vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy