Za výbuch nálože v Minsku padla první hlava ve vládě

pav
8. 7. 2008 16:34
Lukašenko odvolal šéfa Bezpečnostní rady státu
Alexandr Lukašenko
Alexandr Lukašenko | Foto: Reuters

Minsk - Za výbuch podomácku vyrobeného výbušného zařízení, které v noci na pátek explodovalo v centru Minsku při slavnostním koncertě a zranilo přes 50 lidí, padla první hlava v běloruské administrativě.

Prezident Alexandr Lukašenko dnes podepsal výnos, kterým bezodkladně odvolává z funkce generálního tajemníka Bezpečnostní rady státu Viktora Šejmana.

Prezident už na pondělním setkání s představiteli bezpečnostních služeb vyjádřil velkou nespokojenost s prací bezpečnostních orgánů včetně tajné služby KGB.

Čtěte také: Další bomba v Minsku. První v noci zranila 50 lidí

"Jak jste to pracovali?"

"Jak to, že k tomu mohlo dojít? Jak jste to pracovali?" podivoval se podle agentury Interfax Lukašenko s odkazem na skutečnost, že za místo, kde nálož vybuchla, nesly odpovědnost policie a státní bezpečnostní služba.

"Nemyslím si, Viktore Vladimiroviči, že byste měl po tomto incidentu zůstávat ve funkci. Vy především jste vinen," obrátil se pak Lukašenko právě na Šejmana, který zodpovídá za bezpečnost na akcích, jako byly čtvrteční oficiální oslavy Dne nezávislosti, už deset let.

Výbušné zařízení bylo nastraženo v křovinatém porostu
Výbušné zařízení bylo nastraženo v křovinatém porostu | Foto: Reuters

"Nikomu - žádné silové struktuře, žádnému státnímu orgánu - nebude dovoleno retušovat či skrývat pravdu o tom, co se stalo," prohlásil rovněž Lukašenko.

Lukašenko v dosahu bomby

V dosahu bomby byl v momentě výbuchu i sám Lukašenko. S odvoláním na zdroje z ministerstva vnitra o tom informovala běloruská tisková agentura BELTA.

"Jak vyjasnily orgány činné v trestním řízení, tři ze zraněných se v době výbuchu v noci z 3. na 4. července nacházeli v tomtéž sektoru jako prezident Běloruska," uvedla agentura.

Vyšetřovatelé přesto nepředpokládají, že mohlo jít o pokus o atentát, a nadále incident klasifikují jako "trestný čin výtržnictví". Sám Lukašenko ostatně prohlásil, že výbuch, k němuž se nikdo nepřihlásil, nebyl namířen proti němu.

Vyšetřovatelé, kterým podle Lukašenka pomáhají i kolegové z Ruska, momentálně podle zdroje na ministerstvu pracují s třemi desítkami různých verzí. 

V péči lékařů nadále zůstává 40 z celkem 54 osob, které byly po výbuchu převezeny do nemocnice či samy vyhledaly zdravotnickou pomoc. Jejich zdravotní stav je podle lékařů uspokojivý. 

Lékař ukazuje matice, které zdravotnický personál jedné z minských nemocnic vyoperoval z těl zasažených lidí. Tvořily součást výbušného zařízení.
Lékař ukazuje matice, které zdravotnický personál jedné z minských nemocnic vyoperoval z těl zasažených lidí. Tvořily součást výbušného zařízení. | Foto: Reuters

Provokace ze strany režimu?

Jak v pondělí informovala ruská rozhlasová stanice Echo Moskvy, běloruská opozice mezitím zahájila vlastní vyšetřování incidentu. Obává se prý totiž, že mohlo jít o provokaci ze strany režimu či některých jednotlivců z mocenského aparátu.

Důvodů k takovému činu pachatel podle opozice mohl mít více - za prvé mohlo jít o diverzi s cílem obvinit z přípravy teroristického činu Lukašenkovy politické protivníky.

Další verzí, o níž podle Echa Moskvy běloruská opozice uvažuje, je vnitřní boj o moc mezi běloruskými "siloviky", tedy představiteli silových resortů a tajných služeb.

Lukašenko nicméně už druhý den po útoku ujišťoval, že se žádná razie na jeho oponenty nechystá.

 

Právě se děje

Další zprávy