Pákistán údajně podporoval jaderné zbrojení KLDR

djl
4. 7. 2008 21:24
Pákistánská vláda tam prý měla posílat obohacený uran
Pakistan's President Pervez Musharraf wipes his face while making a speech in Brussels January 21, 2008. Musharraf will seek support from the European Union and NATO on Monday at the start of a four-country trip to Europe where he is also expected to face tough questions over his rule. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM)
Pakistan's President Pervez Musharraf wipes his face while making a speech in Brussels January 21, 2008. Musharraf will seek support from the European Union and NATO on Monday at the start of a four-country trip to Europe where he is also expected to face tough questions over his rule. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM) | Foto: Reuters

Islámábád - Pákistán údajně věděl o jaderném zbrojení Severokorejské lidově demokratické republiky, a dokonce ji v tom podporoval. Obvinění vznesl zneuznaný vědec Dr. Khan, opoziční kritik prezidenta Mušarafa.

Armáda podle něj v roce 2000 zabezpečovala letecký převoz obohaceného uranu do Pchjongjangu. Informace o tom přinesl zpravodajský server BBC.uk.

Právě v této době stál v čele armády současný prezident a americký spojenec v boji proti terorismu Parvíz Mušaraf. "Byla to severokorejská letadla a armáda o nich měla plné informace," řekl konkrétně Khan.

Mušaraf přes svého mluvčího však takovou informaci ihned popřel. Se Severní Koreou podle něj obchodovala soukromá firma a stát se na tomto obchodu nijak nepodílel. Šlo údajně jen o technologie k výrobě elektřiny z jádra.

Mluvčí prezidenta Mušarafa Rashid Quereshi nařčení odmítl. "Mohu s plnou jistotou říci, že to jsou lži a výmysly," prohlásil.

Jde mu o vykoupení?

Khan se k odpovědnosti za obchodování s KLDR přiznal v roce 2004 a vzal na sebe plnou zodpovědnost. Tehdy se vyjádřil, že nese odpovědnost za prodej jaderných technologií do Íránu, Lybie a KLDR.

Poté se však začal ve vyjádřeních pro média bránit. Ve svých vystoupeních prohlásil, že se na vývozu těchto technologií podílela jak vláda, tak i armáda.

Poslední obvinění je vyvrcholením těchto vystoupení, protože jde o vývoz materiálu, který je primárně určený k výrobě jaderných zbraní. Přiznání prý učinil jen v národním zájmu, kvůli uklidnění napjaté situace v zemi.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy