Šéf britských špionů je v komatu. Byl otráven?

man, Reuters
5. 7. 2008 0:00
Příčiny kolapsu Alexe Allana nejsou jasné
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Hlava britských zpravodajských organizací, šestapadesátiletý Alex Allan, ztratil vědomí a je v komatu. Doma ve svém bytě se skácel na podlahu, příčina jeho kolapsu zatím není známa.

Oznámila to policie s tím, že zatím nemá v rukou žádné indicie svědčící o pokusu zavraždit šéfa tajných služeb. Některá britská média ale uvedla, že tělo Allana se podrobí toxikologickým testům.

Ty mají určit přítomnost podezřelých látek v těle.

Podřízen přímo premiérovi

Allan má od loňského listopadu pod palcem rozvědku MI6, domácí tajnou službu MI5 i centrum pro monitorování terorismu a bezpečnosti. Má kdykoliv přístup k premiérovi Gordonu Brownovi, který je jeho přímý nadřízený.

Případ Alexandra Litviněnka zhoršil vztahy mezi Británií a Ruskem.
Případ Alexandra Litviněnka zhoršil vztahy mezi Británií a Ruskem. | Foto: Reuters

Vystudoval matematiku a statisku, v minulosti působil také jako britský velvyslanec v Austrálii.

Druhý případ Litviněnko ?

Velká Británie má za sebou velkou aféru s otravou člověka spojeného se světem zpravodajských služeb. Bývalý pracovník ruské tajné policie FSB a kritik exprezidenta Vladimira Putina Alexandr Litviněnko byl v londýnské restauraci otráven poloniem.

Scotland Yard z činu obvinil dalšího bývalého agenta FSB Andreje Lugového. Moskva jej však odmítla do Londýna vydat. Mezitím se Lugovoj dostal ve volbách do ruského parlamentu a získal poslaneckou imunitu.

Dalším známým případem je pokus otrávit dioxiny kandidáta na ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka z roku 2004. Ten však přežil a stal se prezidentem.

 

Právě se děje

Další zprávy