USA: S Poláky se na raketách dohodneme do 14 dní

gaz, Reuters
2. 7. 2008 17:02
V Praze se má podepisovat příští týden

Washington - Spojené státy očekávají, že by dohodu o umístění raketové základny v Polsku mohly uzavřít během jednoho až dvou týdnů.

Že je podepsání dohody na spadnutí, připustili v těchto dnech i Poláci.

Součástí systému má být také radar v Česku. Smlouvu o jeho instalaci by měla 8. července v Praze podepsat americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Podle zjištění Aktuálně.cz ale zatím stále není jisté, jestli šéfka americké diplomacie skutečně přijede.

Čtěte více: Riceová návštěvu v Praze dosud oficiálně nepotvrdila

Zatímco Česko podmínky základní úmluvy s Američany dohodlo již před delší dobou, s Varšavou vede Washington vyostřené debaty. Polsko výměnou za rakety chce, aby USA mohutně zainvestovaly do modernizace jeho armády.

"Vedli jsme tyto rozhovory po dlouhou dobu a myslím, že uvidíte výsledek někdy v nejbližších dnech. Ale jestli to je jeden, nebo dva týdny, to v této chvíli říci nemohu," citovala agentura Reuters mluvčího Pentagonu Toma Caseyho.

"Vyjednávání se blíží ke konci a vše ukazuje na to, že bude dohoda podepsána - nebo nepodepsána - tento týden," řekl polskému rádiu už v neděli předseda poslaneckého klubu vládní Občanské Platformy Zbigniew Chlebowski.

Američané připouštějí i možnost umístit raketovou základnu v Litvě. To ale jen v případě, že by k dohodě s Polskem nakonec vůbec nedošlo.

 

Právě se děje

Další zprávy