Holandsko zavádí zákaz kouření. Marihuany se netýká

Red Zah
1. 7. 2008 15:44
Od prvního července se nesmí kouřit v restauracích
V České republice každý den zemře na nemoci související s kouřením 50 lidí, ročně je to 18 tisíc Čechů, kteří umírají v souvislosti s kouřením.
V České republice každý den zemře na nemoci související s kouřením 50 lidí, ročně je to 18 tisíc Čechů, kteří umírají v souvislosti s kouřením. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Amsterdam - V nizozemských barech, kavárnách a restauracích si ode dneška nezapálíte.

Země známá svým liberálním postojem ke kouření marihuany se připojila k sílícímu trendu, který omezuje kouření tabáku na veřejných místech.

Odpůrci zákazu tvrdí, že sníží zisky provozovatelům restaurací, jeho zastánci namítají, že kuřáky v kavárnách nahradí nekuřáci.

Podle jedné studie, citované BBC, těsně před zavedením zákazu stoupl počet kaváren, které jejich majitelé z obavy před slabšími zisky nabízeli k prodeji.

Jiné studie namítají, že se návštěvnost v restauracích nezmění a úbytek kuřáků vyrovnají nekuřáci, kteří si budou moci častěji dopřát posezení v čistějším prostředí.

Marihuana se kouřit smí

Pokud provozovatel kavárny zákaz poruší, dostane nejprve varování. Při dalších porušení budou podle holandského zákona následovat zvyšující se pokuty.

Zákaz kouření se netýká návštěvníků tzv. coffeeshopů, kteří mohou nadále kouřit marihuanu, ale jen pokud v cigaretě nebude přimíšen tabák.

Držení marihuany je sice v Nizozemí trestné, ale za malé množství nejsou kuřáci stíháni. Kouření marihuany je také povoleno v licencovaných kavárnách.

Dále čtěte:
Experti proti kouření: V restauraci pomůže jen zákaz
Dlouhodobé kouření marihuany zmenšuje mozek
USA: Zákazy kouření zabraly. Mladých kuřáků ubývá

 

Právě se děje

Další zprávy