Erdoganova žárovka poblikává. Zhasne AKP úplně?

bh
1. 7. 2008 11:13
Turecký ústavní soud rozhoduje o zákazu vládní strany
Vlajka s logem AKP, nejsilnější turecké strany.
Vlajka s logem AKP, nejsilnější turecké strany. | Foto: Reuters

Ankara - Svítící žárovka. Právě toto neobvyklé logo si před sedmi lety zvolila turecká Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Její světlo ale poblikává a může pohasnout už na konci tohoto týdne. Nejsilnější vládní stranu totiž pravděpodobně čeká definitivní soudní zákaz činnosti, a to kvůli údajnému znevažování principů moderního tureckého státu.

Leccos by měl ještě před víkendem naznačit zpravodaj tureckého ústavního soudu. Průběžná zpráva ke kauze AKP, kterou vypracuje pro svých deset kolegů-soudců, sice není závazná, vyplyne z ní ale návrh verdiktu.

Dnes začal své argumenty pro zákaz strany přednášet soudcům státní zástupce Abdurrahman Yalçinkaya. Očekává se, že zopakuje nařčení, s nímž v březnu celý proces zákazu AKP otevřel.

Premiér Tayyip Erdoğan i prezident Abdullah Gül podle něj otevřeným přihlášením se k islámu ohrožují principy přísného sekularismu, ostře střeženého již od dob zakladatele moderního Turecka Mustafy Kemala řečeného Atatürk.

AKP se naopak hájí tím, že celý proces je politicky zmanipulovaným úderem namířeným proti velké popularitě strany a jejímu reformnímu proevropskému úsilí.

Prvním testem, který ovšem pro Erdoğanovu stranu dobře nedopadl, byl spor o nošení šátků na univerzitách. Ústavní soud před měsícem zrušil změny v ústavě, které zahalování studentek na vysokých školách povolovaly.

Opatření přitom v parlamentu v únoru prosadila právě vládní AKP.

Veřejné mínění je nicméně na straně Spravedlnosti a rozvoje. Podle průzkumu společnosti A&G Research 53 procent Turků zákaz AKP nechce. Třetina z nich se pak domnívá, že by po rozpuštění strany nastal politický a ekonomický chaos.

Své právo nosit šátek hájí také Kübra Gülová, dcera současného tureckého prezidenta.
Své právo nosit šátek hájí také Kübra Gülová, dcera současného tureckého prezidenta. | Foto: Aktuálně.cz

Pokud ústavní soud skutečně premiérovu stranu zakáže, pravděpodobně nebude možné jeho rozhodnutí zvrátit.

Ideová předchůdkyně AKP - Strana blahobytu (Refah) zakázaná v roce 1998 - totiž se svou obhajobou neuspěla ani u Evropského soudu pro lidská práva.

Jisté není ani to, že by se Erdoğanovi podařilo založit novou stranu a pokračovat pod jiným jménem a programem. Státní zástupce totiž žádá pro předsednictvo AKP pětiletý zákaz politické činnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy