Dokumenty Severní Koreje nezmiňují ani uran, ani Sýrii

Roman Gazdík
28. 6. 2008 18:14
Není ani jisté, kolik vyrobila jaderných pum
Snímek z demolice chladící věže v severokorejském jaderném komplexu Jongbjon.
Snímek z demolice chladící věže v severokorejském jaderném komplexu Jongbjon. | Foto: Reuters

Soul - Severní Korea sice tento týden předala slíbené dokumenty o svém jaderném programu, ty však neodpověděly na dvě klíčové otázky.

Ta první zní: jak to je se severokorejským programem na obohacování uranu? A ta druhá: spolupracoval režim na jaderném programu Sýrie, nebo ne?

"Dosud nemáme ani na jednu z těchto otázek odpovědi, které potřebujeme," citovala agentura Reuters ministryni zahraničí USA Condoleezzu Riceovou, která je nyní v Jižní Koreji. "Na konci (procesu denuklearizace Severní Koreje) musíme mít opuštění všech programů, zbraní a (štěpných) materiálů."

Aby ukázal, že se svým jaderným programem opravdu skončil, zničil severokorejský režim v pátek chladící věž svého nukleárního komplexu v Jongbjonu.

Nejistota o pravých úmyslech nejuzavřenějšího režimu světa však zůstává.

Domnělý syrský reaktor v Kibaru
Domnělý syrský reaktor v Kibaru | Foto: Reuters

Co bylo v Sýrii?

Pchjongjang tvrdí, že vyráběl nukleární zbraně pouze na bázi plutonia, svět má ale podezření, že se také pokoušel produkovat vysoce obohacený uran. Jeho stopy byly dokonce nalezeny i na samotných dokumentech, které Korejci - výměnou za zahraniční pomoc a ukončení režimu izolace - světu předali.

Ještě zmatenější je situace ohledně domnělého syrského programu, na kterém měli Korejci spolupracovat. Sýrie tvrdí, že žádný program neexistuje a že místo, které vybombardovala izraelská letadla 6. září minulého roku, byla nepoužívaná vojenská budova.

Izrael i Spojené státy naopak prohlašují, že to byl reaktor, který měl produkovat palivo pro jaderné zbraně. Pro tuto verzi svědčí i to, že Damašek zbytky budov po izraelském útoku podezřele rychle odstranil.

Proti naopak hovoří reakce samotného Izraele.

Když židovský stát vybombardoval roku 1981 irácký reaktor Osirak, byly noviny hned plné vyjádření armády a fotografií z "místa činu". Teď naopak následovalo ticho po pěšině a až po půl roce přišly Spojené státy s prvními fotografiemi.

Kolik plutonia? Kolik zbraní?

Ze Sýrie tento týden přijeli inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), se kterými Syřané údajně plně spolupracovali. Nyní MAAE čeká na výsledky analýz vzorků, které s sebou přivezla.

Ohledně jaderného programu Pchjongjangu však zůstávají i další otazníky. Jednou z nich je, kolik jaderných zbraní režim vlastně vyrobil a kolik jich vlastní.

Japonský deník Asahi Šimbun citoval nejmenovaný zdroj, který tvrdí, že Korejci v dokumentech přiznali 30 kilogramů vyrobeného plutonia. USA se však domnívají, že to bylo o 20 kilogramů více.

 

Právě se děje

Další zprávy