Základny USA v Evropě odmítáme, potvrdil Medveděv

pav
27. 6. 2008 17:05
Ruský prezident vyzval na summitu EU-Rusko k dialogu
Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv | Foto: Reuters

Chanty-Mansijsk - Na odmítavém stanovisku Ruska k rozmístění amerických základen v České republice a Polsku se nic nemění. Moskva nadále požaduje, aby se o bezpečnostních otázkách tohoto typu vedl širší dialog, jehož bude Rusko součástí.

Na probíhajícím summitu Evropské unie a Ruska v sibiřském Chanty-Mansijsku to potvrdil ruský prezident Dmitrij Medveděv, který si na tomto fóru odbývá svou premiéru na postu hlavy státu největší země světa.

Čtěte také: Medveděva i EU čeká na sibiřském summitu premiéra

„Evropa je náš společný dům a my coby jednotlivé státy jsme jeho majiteli. Je třeba, abychom nezapomínali na povinnosti, které se týkají údržby tohoto domu," cituje agentura RIA-Novosti z Medveděvova projevu na společné tiskové konferenci účastníků summitu.

„Není možné ukládat tyto povinnosti našim sousedům. To je naše společná věc, nemůžeme pověřovat údržbou domu jen jednoho majitele, byť by byl sebemocnější řekl Medveděv v narážce na plány americké administrativy rozmístit v Evropě prvky svého systému protiraketové obrany.

Dmitrij Medveděv avizoval už před květnovým nástupem do prezidentské funkce, že v otázkách bezpečnostní a zahraniční politiky se od svého předchůdce nehodlá výrazněji odchylovat
Dmitrij Medveděv avizoval už před květnovým nástupem do prezidentské funkce, že v otázkách bezpečnostní a zahraniční politiky se od svého předchůdce nehodlá výrazněji odchylovat | Foto: Reuters

Podle Medveděva se Evropská unie při projednávání záležitostí jako je americký protiraketový štít či plnění Smlouvy o konvenčních silách v Evropě (CFE) příliš často stahuje do pozadí a „vynořuje se pozice USA".

CFE byla coby smlouva o odzbrojení a rovnováze sil sjednána na přelomu 80. a 90.let mezi Washingtonem a Moskvou, respektive mezi zástupci států Severoatlantické smlouvy a Varšavské smlouvy, a od konce studené války byla jedním z pilířů bezpečnosti v evropském prostoru.

Rusko nicméně loni v červenci oznámilo, že plnění smlouvy hodlá pozastavit do té doby, než ji začnou dodržovat státy NATO. Tehdejší ruský prezident Vladimir Putin argumentoval právě výhradami k pokračujícím snahám USA rozmístit své základny na území bývalých sovětských satelitů.

Čtěte také: USA zvažují odklad stavby radaru. Chtějí další zkoušky

„Jestliže jsou veškeré otázky související se zajišťováním evropské bezpečnosti řešeny na kvazibilaterální úrovni, trpí při tom zájmy dalších států," zdůraznil v Chanty-Mansijsku Medveděv, podle něhož je třeba o protiraketové obraně i budoucnosti CFE jednat na kolektivní bázi.

„Právě proto se tak skepticky stavíme k otázce (amerických protiraketových základen v Evropě) a považujeme ji za škodlivou vůči udržování bezpečnosti na evropském kontinentě i v globálním měřítku," řekl ruský prezident.

„Je to naše společné téma a my jsme nejednou vyjádřili přání věnovat se mu společně. Dveře jsou otevřeny, jednání pokračují, ale je třeba, aby v nich naše obavy byly reflektovány," dodal Medveděv.

 

 

Právě se děje

Další zprávy