Češi na Jadran? Bez problémů,píší Chorvaté pro Aktuálně

Jelena Tustić, www.net.hr
27. 6. 2008 14:35
Češi míří do Chorvatska stejně jako obvykle
Fronta na mýtné na chorvatské dálnici
Fronta na mýtné na chorvatské dálnici | Foto: www.net.hr

Záhřeb - Turistická sezóna v Chorvatsku začala pro Čechy několika nečekanými novinkami: nutností mít pro nezletilé děti notářsky ověřené potvrzení o svolení rodičů k cestování a zákazem dovozu některých potravin.

"Do Chorvatska nemůžete s nezletilým dítětem bez svolení rodičů, benzin u nich podražil, za průjezd Slovinskem musíte mít dálniční známku za 35 euro a v kufru auta nesmíte převážet sýr a salám nebo jakékoli potraviny živočišného původu," varovala česká média s tím, že letos je nejlepší se pobytu na Jadranu vyhnout.

V určité chvíli se proto prodeje zájezdů do Chorvatska v Česku téměř zastavily.

Užitečný odkaz
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Užitečný odkaz

Stránka s dopravními informacemi v Chorvatsku
(dopravní situace, uzavírky, nehody, kamery ze všech hraničních přechodů i výběrčích míst mýtného)

Po alarmujících zprávách o tom, že čeští turisté bojkotují chorvatské pobřeží, a o možné ztrátě půl milionu noclehů pro chorvatské hoteliéry, se věci pomalu zklidňují: sporné nařízení o dovozu jídla bylo odloženo, a potvrzení pro nezletilé už nikomu nevadí. Prodeje zájezdů se vrátily na svou obvyklou úroveň.

Čtěte více: Ztráta zájmu o Jadran? Češi jezdí stejně a létají více

Bouře ve sklenici vody

Na potvrzení pro nezletilé si turisté zvykli, je ostatně běžné i v jiných státech Evropské unie. Pokud do Chorvatska cestuje nezletilé dítě bez rodičů, musí mít jeho doprovod notářsky potvrzené svolení rodičů přeložené do angličtiny nebo chorvatštiny.

Podle četných reakcí zejména českých turistů tento předpis notně zkomplikoval jejich cestu na Jadran. Chorvatské úřady nevzaly v potaz, že nemusí být úplně jednoduché sehnat certifikovaného překladatele a že výdaje za převod a notáře zdraží cestu do Chorvatska o nezanedbatelných 60 až 70 euro.

Situaci mírně vylepšilo, když chorvatské úřady zveřejnily na internetu dvojjazyčný formulář, který stačí nechat potvrdit i na matrice.

Začátek turistické sezóny ohlašují tradiční kolony na silnicích vedoucích k pobřeží Chorvatska
Začátek turistické sezóny ohlašují tradiční kolony na silnicích vedoucích k pobřeží Chorvatska | Foto: www.net.hr

Podrobnosti i potřebný formulář najdete na webových stránkách českého ministerstva zahraničí.

Nařízení o potravinách odloženo

Dalším problematickým bodem se stalo Nařízení o podmínkách dovozu výrobků živočišného původu v osobních zavazadlech cestujících, které rovněž existuje ve většině zemí EU.

Ministerstvo zemědělství Chorvatské republiky nakonec rozhodlo, že uplatňování sporného nařízení odloží o šest měsíců a během letošní turistické sezóny nebude vůbec uplatňováno.

Čtěte více: Chorvatsko definitivně zrušilo zákaz dovozu jídla

Podle údajů Chorvatského turistického sdružení loni strávilo léto v Chorvatsku 675 tisíc Čechů, nejvíce z nich v Dalmácii. Letošní průzkumy naznačují, že na Jadran chce vyjet kolem milionu Čechů.

Chorvatsko jen na pobytových poplatcích vybere od Čechů čtyři miliony eur a podle odhadu nechají Češi v Chorvatsku kolem 450 milionů eur ročně.

"Chorvatsko zůstává pro Čechy i nadále destinací číslo jedna a zůstane i nadále kvůli blízkosti, kulturní příbuznosti a podobnosti jazyka," říká Antun Plenković, ředitel zastupitelství Chorvatského turistického sdružení v Praze.

Dále čtěte: Projděte si: Předpisy a rady pro vaši cestu k moři

Článek vznikl ve spolupráci s novináři portálu www.net.hr, který je zpravodajskou jedničkou chorvatského internetu a sesterským portálem Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy