Rumunský soud: Půlka zpráv nemusí být pozitivních

mih
10. 7. 2008 8:37
Senátoři to chtěli médiím nařídit

Bukurešť - Rumunský Ústavní soud zablokoval zákon, který novinářům nařizoval, aby v televizním a rozhlasovém zpravodajství bylo nejméně 50 procent pozitivních zpráv.

"Ústavní soud rozhodl, že zákon je protiústavní. Proto ho prezident nemůže podepsat," řekl jeden ze soudců pro agenturu Reuters.

"Příliš mnoho katastrof"

Zákon v červnu jednohlasně schválil senát. Předkladatelé argumentovali, že negativní zprávy „mají neobyčejně škodlivý a nezvratný vliv na zdraví a vedou k psychickým a chronickým onemocněním. Senátoři tvrdí, že zákon pomůže vybalancovat zpravodajství.

Pro zákon hlasovali členové vládních stran i opozice. Zpravodajský server Hotnews.ro citoval sociálního demokrata Petre Daeua. „V posledních letech jsem sledoval samé špatné zprávy, které předkládají jen zmatek, zkaženost a odvrácenou stranu života. Naopak jsem nevídal zprávy o zemědělství, které by informovaly o dobré úrodě na polích, žádné pozitivní ekonomické zprávy ani kladné zprávy ze školství," prohlásil.

„Nechci se dívat na televizi, kde není nic jiného než násilí. Informace tam jsou - ale jen nehody, tragédie, katastrofy... Je mi z toho zle," přidává další senátor z konzervativní strany Gavrila Vasilescu. „Chci vidět dobré zprávy, které ukazují naši zemi v lepším světle."

Více o svobodě slova

Rumunsko se dlouhodobě potýká s korupcí a z evropského hlediska je chudou zemí.

Senát předlohu schválil jednohlasně.

Proti zákonu protestovaly mezinárodní instituce (OBSE) a rumunský syndikát novinářů. Podle nich by šlo o zásah do svobody slova.

Podle organizace Freedom House je právě střední a východní Evropa oblastí, kde míra svobody slova jakožto základní demokratické hodnoty v poslední době nejvíce poklesla.

Čtěte podrobnosti: Svoboda slova ve střední a východní Evropě klesla

 

Právě se děje

Další zprávy