Srbsko vydalo k haagskému soudu bývalého šéfa policie

ves, mih
21. 6. 2008 15:45
Stojan Župljanin je podezřelý z válečných zločinů
Stojan Župljanin
Stojan Župljanin | Foto: Reuters

Bělehrad - Bývalý velitel bosenskosrbské policie Stojan Župljanin bude souzen u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu.

Soudu dnes Župljanina vydaly srbské úřady.

Informaci přinesla agentura AP. Srbové zatkli jednoho ze čtyř nejhledanějších válečných zločinců minulý týden. Župljanin byl několik let na útěku, po zatčení se snažil vymluvit, že není tím, za koho ho policie má.

"Stojan Žulpjanin byl dnes převezen do vazby tribunálu. Stalo se tak poté, co se více než osm let vyhýbal spravedlnosti," stojí v prohlášení haagského soudu.

Bližší podrobnosti o převozu do vazby nebyly zveřejněny.

Karadžič a Mladič jsou stále na útěku

Župljanin byl velitelem jednotky bosenských Srbů během války na území dnešní Bosny a Hercegoviny v letech 1992 - 1995. Je vinen z vraždění chorvatských a muslimských civilistů.

Představitelé Evropské unie si právě zatčení Župljanina a dalších válečných zločinců kladou jako podmínku pro další jednání o možném připojení Srbska k EU.

Evropská unie Srbsko dlouhodobě kritizuje, že pro zadržení největších válečných zločinců - Ratka Mladiče, Radovana Karadžiče a Gorana Hadžiče - nedělá dost. Srbské úřady tvrdí, že netuší, kde se Karadžič či Mladič ukrývají.

Přesto unie se Srbskem podepsala Stabilizační a asociační dohodu, která je prvním krokem na cestě do EU.

Zatím však není jasné, zda bude Srbsko o vstup do unie stát. V zemi totiž stále probíhají povolební vyjednávání a není jasné, zda se vlády ujmou prozápadní demokraté, nebo nacionalisté, kteří bližší vztahy s EU odmítají.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy