Tři roky vězení za propagaci Al-Káidy v Německu

man, Reuters
19. 6. 2008 15:43
Odsouzeným je sedmatřicetiletý muž iráckého původu

Berlín - Kdo v Německu šíří po internetu či jiným způsobem myšlenky šéfů organizace Al-Káida, musí počítat s přísným trestem. A hájení se svobodou slova mu příliš nepomůže.

Takový vzkaz vyslal dnes soud v severoněmeckém městečku Celle ve spolkové zemi Dolní Sasko. Na tři roky do vězení poslal sedmatřicetiletého Němce iráckého původu, který na internetu rozšiřoval a propagoval projevy vůdců Al-Káidy.

Otec čtyř dětí, kterého německá média nazývají pouze Ibrahimem R., pracoval jako správce serveru, nabízejícího chatovou komunikaci.

Záznamy textů dvou představitelů Al-Káidy - Usámy bin Ládina a jeho spolupracovníka Ajmána Zavahrího - rozesílal odsouzený elektronickou poštou a propagoval na webu od roku 2005.

Soud však neuznal Ibrahima R. vinným z členství v teroristické organizaci. Nepodařilo se mu dokázat žádné kontakty na teroristy.

Soudce ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že proces je zároveň míněn jako varování všem dalším lidem, kteří by chtěli internet a chaty zneužívat podobným způsobem jako tento muž.

Tvrzení obhajoby, že rozsudek porušuje právo na svobodu projevu, soud neuznal.

Evropští a američtí experti dlouhodobě upozorňují na to, že internet se stal náborovým střediskem pro militantní islamisty. Nacházejí se na něm stránky oslavující sebevražedné atentáty a zdůvodňující potřebu ozbrojeného boje ve jménu islámu.

K nalezení jsou rovněž podrobné návody na výrobu bomb a na provedení útoků.

Podle některých odborníků se internet stal novou celosvětovou základnou Al-Káidy poté, co byly zničeny její skutečné tábory a základny v Afghánistánu na konci roku 2001.

 

Právě se děje

Další zprávy