Na koncertu Landy byli napadeni aktivisté proti rasismu

Jakub Filo, Aktuálne.sk
26. 5. 2008 22:00
Aktivistům v Bratislavě pomohla bezpečnostní služba

Bratislava - Členové štábu zpěváka Daniela Landy zasáhli během nedělního koncertu v Bratislavě proti aktivistům občanského sdružení Lidé proti rasismu.

Landova asistentka žádala, aby aktivisté u svého stánku, jehož zřízení bylo dopředu dohodnuto, nepropagovali protirasistická trička. Aktivisty na závěr koncertu napadla skupina šesti neonacistů, při odchodu je podle jejich slov musela dokonce chránit bezpečnostní služba.

Landův štáb se zatím k incidentu nevyjádřil.

Zpěvák Daniel Landa se v minulosti netajil sympatiemi k hnutí skinheads.  Na koncertě v roce 2005 přiznal, že mu jako mladíkovi bylo toto hnutí sympatické. Image příznivce pravicového extremismu podporovala i jeho první skupina Orlík.

Lidé ze sdružení Lidé proti rasismu se netají tím, že to byla právě Landova minulost, která je přiměla informační stánek na jeho koncertu postavit.

Měli jsme dohodu s organizátory, tvrdí aktivisté

„Po dohodě se slovenským organizátorem jsme se nakonec koncertu zúčastnili," řekl Aktuálně.sk Juraj Kiss ze sdružení.

Ještě před koncertem za aktivisty přišla Landova asistentka, která podle Kisse začala otáčet trička s přeškrtnutými hákovým kříži. „Říkala, že něco takového tu nechce vidět, že je to provokace," dodal Kiss.

Když ji kontaktovalo vedení Lidí proti rasismu, zdůvodnila své počínání strachem z konkurence při prodeji triček.

Společnost 2Landa. s.r.o.,  která Landu umělecky zastupuje, se k incidentu nevyjádřila. „Nedělní koncert jsem neměla na starosti, musíte zavolat zítra, kdy tu bude zodpovědná osoba," oznámil ženský hlas Aktuálne.sk, když kontaktovalo společnost po telefonu.

Musela zasahovat bezpečnostní služba

Problém s českými organizátory nebyl jediný. Na závěr koncertu se aktivisté ze sdružení Lidé proti rasismu stali obětí útoku šestičlenné skupiny asi dvacetiletých holých lebek.

„Začali trhat plakáty, nadávat nám," řekl deníku Aktuálne.sk účastník incidentu, který nechtěl být jmenován.

Členům sdružení nakonec musela pomoci bezpečnostní služba, která je doprovodila z koncertu.

 

Právě se děje

Další zprávy