Rakousko tápe. Neví, koho nasadit na kontrolu kuřáků

Blahoslav Hruška
27. 5. 2008 8:20
Policie zákon proti kouření kontrolovat nechce
Spotřební daň na tabák vzrostla, odborníci ale pochybují, že tento krok bude mít efekt na snížení kouření.
Spotřební daň na tabák vzrostla, odborníci ale pochybují, že tento krok bude mít efekt na snížení kouření. | Foto: Reuters

Vídeň - Rakouský protikuřácký zákon bude sice platit až od dubna příštího roku, již teď se ale kolem něj strhla první ostrá debata.

Zatímco se velká koalice shodla na pravidlech, jak umožnit provozovat restaurace a hospody, aniž by majitel musel kuřáky poslat ven z budovy, není vůbec jasné, kdo by měl obecně platný zákaz kouření kontrolovat.

Výhodu mají malé podniky do 50 metrů čtverečních: tam majitel jasně na dveřích označí, zda ve svém podniku kouření připustí. Nad 80 m 2 ale bude muset být případná kuřácká část stavebně oddělená od zbytku provozovny.

Kdo ale bude nad dodržováním normy dbát? Ministryně zdravotnictví Andrea Kdolskyová, mimochodem sama kuřačka, se domnívá, že čistotu nekuřácké části větších restaurací by měli kontrolovat úředníci příslušné radnice ve spolupráci s policií.

Ministerstvo vnitra ovšem o "protikuřáckých jednotkách" nechce ani slyšet. "Opravdu si nedovedu představit, že naši policisté budou kontrolovat kuřáky," řekl listu Die Presse mluvčí vnitra Rudolf Gollia.

Ve většině německých hospod se nekouří. Majitel baru v Goslaru ale nabízí hostům netradiční kuřácký výklenek.
Ve většině německých hospod se nekouří. Majitel baru v Goslaru ale nabízí hostům netradiční kuřácký výklenek. | Foto: Reuters

Plné ruce práce budou mít i stavební úřady. Provozovny mezi 50 a 80 m2 nebudou muset budovat oddělené místnosti pro vyznavače nikotinu jen tehdy, když prokáží, že to stavebně není možné. V praxi to znamená jediné: obstarat si razítko stavebního úřadu.

Podle nového zákona hrozí za porušení zákazu kuřákům pokuta až tisíc eur, provozovatelům restaurací potom až desetkrát více.

Experti upozorňují na to, že vše nejlépe vyřeší čas. V Itálii, kde jinak například silniční zákon porušuje běžně téměř každý, si již v kavárnách a restauracích nikoho nenapadne zapálit.

 

Právě se děje

Další zprávy