Odpověď Srbů Česku: Odvolali kvůli Kosovu velvyslance

Red Zah
23. 5. 2008 12:50
Podobně postupovali Srbové u dalších zemí
Nová vlajka Kosova má modrou barvu a šest bílých hvězd. Mnohem častěji je ale v Kosovu vidět ta rudá albánská s dvouhlavou orlicí. Tyto vlají na rozestavěném domě na okraji Podujeva.
Nová vlajka Kosova má modrou barvu a šest bílých hvězd. Mnohem častěji je ale v Kosovu vidět ta rudá albánská s dvouhlavou orlicí. Tyto vlají na rozestavěném domě na okraji Podujeva. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Uznání Kosova ze strany české vlády má diplomatickou dohru. Srbsko se rozhodlo odvolat svého velvyslance v Praze na konzultace.

Srbské ministerstvo zahraničí v protestní nótě adresované české vládě uvedlo, že v souladu s akčním plánem bělehradské vlády nařídil šéf diplomacie Vuk Jeremič okamžité odvolání velvyslance Vladimira Vereše z České republiky.

Ten v pátek dopoledne oficiálně oznámil Černínskému paláci, že byl na konzultace do Bělehradu, kam odjíždí v neděli.

Česká diplomacie vyjádřila nad odchodem diplomata lítost. "Odjezd pana velvyslance nás velmi mrzí, i když pro situaci Srbska, vzhledem k okolnostem, máme pochopení," uvedla mluvčí úřadu Zuzana Opletalová.

Srbsko postupovalo stejným způsobem v případě všech zemí, které až dosud Kosovo uznaly. Učinilo tak již 41 zemí včetně Spojených států a většiny členských zemí Evropské unie.

Ministr zahraničí Jeremič už dříve uvedl, že odvolaní velvyslanci zřejmě zůstanou v Bělehradě do podzimu.

"Věříme, že jde o dočasný krok, a že se pan velvyslanec v dohledné době vrátí. Sami o povolání naší velvyslankyně na kozultace z Bělehradu neuvažujeme, máme zájem na tom, aby se naše historicky dobré vztahy se Srbskem dál intenzivně rozvíjely a prohlubovaly," doplnila Opletalová.

Česká vláda rozhodla o uznání Kosova na svém středečním zasedání. Uznání nepodpořili ministři za lidoveckou stranu. Krok vlády kritizovala opoziční sociální demokracie i prezident Václav Klaus.

Čtěte více: Vláda uznala nezávislost Kosova, lidovci nesouhlasili

Kosovo vyhlásilo jednostranně nezávislost na Srbsku letos 17. února.

 

Právě se děje

Další zprávy