Past na řidiče. V Německu hrozí drastické pokuty

bh
21. 5. 2008 16:10
Za pivo navíc za volantem až tři tisíce eur
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Berlín - Hřešíte v Německu na to, že si před jízdou můžete legálně dát sklenku vína nebo piva? Pak se mějte na pozoru: pokud vám v krvi naměří více než půl promile, můžete dostat pokutu až 3000 eur.

Téměř 1000 eur pak může policie udělit v přestupkovém řízení řidiči, kterému naměří překročení rychlosti o 70 kilometrů v hodině.

Vyplývá to z novely silničního zákona, předložené ministrem dopravy Wolfgangem Tiefenseem, kterou schválil německý kabinet.

Ministr Tiefensee argumentoval především odstrašující silou pokuty. "Lidé už jsou prostě takoví. Ze zkušeností víme, že když už musí zaplatit nebo přijdou na čas o řidičský průkaz, tak si to pamatují," vysvětlil.

Opoziční liberálové (FDP) ovšem návrh kritizovali s tím, že jejím jediným cílem je zalátat chatrné rozpočty, a zvýšit tak příjmy.

Chovejte se slušně. I před kamerou. Jinak vám hozí další pokuta.
Chovejte se slušně. I před kamerou. Jinak vám hozí další pokuta. | Foto: Ondřej Besperát

Zvažuje se také, že by policie měla do ulic vyslat více mužů a žen zákona. Vzhledem k tomu, že ale v Německu své policisty řídí každá ze šestnácti zemí sama, spolková vláda něco takového ani nemůže přikázat. 

Zdvižený prostředníček? Za 6000 eur

Pokud už v Německu dostanete pokutu, zůstaňte každopádně v klidu. Například zvednutý prostředníček by vás totiž mohl stát až 6000 eur.

A pokuta za obscénní gesto, které je vnímáno jako urážka policie, platí dokonce i tehdy, když nevhodný posunek uděláte do dopravní kamery. Podle výroku bavorského vrchního soudu lze totiž předpokládat, že obrázky z kamery na monitoru sledují policisté v civilu.

Čtěte v souvislostech: Vezete dítě bez sedačky? Od května za dva body

 

Právě se děje

Další zprávy