Ve volbách v Gruzii jasně vyhrála strana Saakašviliho

mih
23. 5. 2008 14:25
OBSE: Objevila se podezření ze zastrašování
Michail Saakašvili
Michail Saakašvili | Foto: Reuters

Tbilisi - Předčasné parlamentní volby v Gruzii jasně vyhrála strana prezidenta Michaila Saakašviliho. Má ústavní většinu v parlamentu.

Saakašviliho strana získala 59,5 procenta hlasů, největší opoziční uskupení 17,7 procent.

Opozice odmítá vítězství prezidenta a jeho spojenců uznat, podle jejích představitelů volby zmanipulovali a za vítěze hlasování se považuje ona. Snažila se uspořádat masivní protesty, ale dorazilo jen pár tisíc lidí.

"Vláda na ovlivnění voleb využívá veškerou svou moc i národní rozpočet," prohlásila už před volbami jedna z vůdkyní opozice a bývalá ministryně zahraničí Salome Zurabišviliová.

Mezinárodní pozorovatelé uvedli, že volby byly demokratické, ale poukázaly na řadu nedostatků. "Objevily se různá tvrzení o zastrašování, a některá z nich by běla být prověřena," uvedla OBSE.

Spory s Ruskem

Volby a jejich demekratičnost měly ukázat například to, jak velkou podporu Západu získá Gruzie ve svých sporech s Ruskem.

Foto: Aktuálně.cz

Na Kavkaze se totiž opět vyhrotily gruzínsko-ruské neshody o regiony Abcházie a Jižní Osetie, které se snaží od Gruzie odtrhnout. Takřka pětimilionový stát se rovněž uchází o vstup do NATO, což se Moskvě nelíbí.

Země navíc usiluje o další zahraniční investice, díky kterým gruzínská ekonomika rychle roste.

Zahraniční média současné gruzínské volby označovala (opět) za test demokracie. "Demokratičnost nadcházejících parlamentních voleb v Gruzii je klíčová pro obnovení důvěry veřejnosti v demokracii," napsala ve svém prohlášení minulý měsíc delegace Rady Evropy.

Ztracený prezidentův kredit

Dosud vládnoucí oblíbenec západních vlád, prezident Michail Saakašvili, loni v listopadu násilně potlačil masové demonstrace a utnul vysílání televize. Následovaly předčasné prezidentské volby, ve kterých Saakašvili opět zvítězil hlavně díky tomu, že se proti němu opozice nedokázala sjednotit.

Levan Gačečiladze, vůdce opozice
Levan Gačečiladze, vůdce opozice | Foto: Reuters

Opozice volby označila za zmanipulované.

Podle zahraničních pozorovatelů sice byly volby plné chyb, nicméně splňovaly většinu demokratických standardů.

Saakašvili se nyní snaží získat zpět ztracenou důvěru západních politiků a dál chce vést zemi směrem k NATO a EU. Opakovaně proto slíbil, že volby budou zcela demokratické. Na průběh dohlíželo tisíc pozorovatelů včetně zástupců organizace OBSE.

Čtěte více o Gruzii:

 

Právě se děje

Další zprávy