Poleťte s námi na Měsíc, lákají Rusové Evropu

Reuters, bh
16. 5. 2008 7:54
Moskva: společně to dokážeme za 10 let
Přistane na Měsíci rusko-evropská mise? To je zatím ve hvězdách
Přistane na Měsíci rusko-evropská mise? To je zatím ve hvězdách | Foto: NASA

Moskva - Poleťme společně na Měsíc. Ruské a evropské technologie vytvoří dohromady kosmickou loď, která by na orbitu zemského souputníka mohla zaparkovat již za deset let.

S touto výzvou se na Evropskou kosmickou agenturu (ESA) obrátila ruská federální agentura pro vesmír Roskosmos.

"ESA i Roskosmos mají technologie i jedinečné zkušenosti s vytvářením rozličných vesmírných systémů a budou schopny společně vytvořit špičkové plavidlo," napsala ruská agentura na své webové stránce.

Podle Roskosmosu spolupráce umožní v roce 2018 společnou misi k Měsíci, jíž by se mohlo zúčastnit až šest kosmonautů. Ve zprávě se ale nijak nespecifikuje, zda se počítá také s přistávacím modulem.

Expedici by měla do kosmu vynést raketa vypuštěná z nového kosmodromu Vostočnyj, který Moskva plánuje vybudovat v Amurské oblasti.

Mluvčí ESA Franco Bonacina ale nadšení ruské strany poněkud ochladil. "Je to celé předčasné a ve stádiu studií. Zatím jsme o ničem takovém nerozhodli," řekl s tím, že ani není jisté, zda v listopadu ministři členských zemí ESA dají případné spolupráci zelenou.

Důvodem obav je mimo jiné zastarávající systém Sojuz, který Rusové využívají pro kosmické lety.

Návratový modul Sojuzu TMA-11 s první korejskou vesmírnou turistkou Ji So-jeonovou měl před měsícem velké potíže po vstupu do atmosféry a nakonec přistál zcela mimo vytyčenou oblast. Posádka přitom čelila desetinásobnému přetížení.

Čtěte více: Sojuz s korejskou turistkou málem shořel v atmosféře

"Rusové dobře vědí, co se stalo. A obávají se stejně jako my," popsal incident šéf NASA William Gerstenmeier.

 

Právě se děje

Další zprávy