Ufoni jsou zelení, tvrdí odtajněné britské archivy

mih, Reuters
14. 5. 2008 20:52
Britská vláda zveřejnila data o mimozemšťanech
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Foto: CIA / Wikimedia Commons

Londýn - Britské ministerstvo obrany zveřejnilo část dat týkajících se pozorování neidentifikovatelných létajících objektů (UFO) z let 1978 až 2002.

Jde o záznamy, jejichž autorem je laická i odborná veřejnost.

Pozorovatelé UFO uvádějí, že kosmické lodě, které údajně spatřili, byly nejrůznějších tvarů, barev a velikostí. Zprávy se však shodují v jednom bodě: mimozemské bytosti jsou zelené.

Ve Velké Británii bylo v posledních padesáti letech hlášeno 11 tisíc případů pozorování UFO. Jejich počet stoupl na dvojnásobek po odvysílání filmu Blízká setkání třetího druhu v roce 1977, vyplývá z odtajněných dat.

Devadesát procent případů ministerstvo vyhodnotilo jako nepodstatné. U zbylých deseti procent zůstal otazník, ovšem se závěrem, že nejde o bezpečnostní hrozbu pro stát.

Team Italia si dává záležet i na designovém provedení.
Team Italia si dává záležet i na designovém provedení. | Foto: Google Lunar X Prize

Zatím byla zveřejněna jen část složek a nevyplývá z nich jakýkoliv důkaz o existenci mimozemšťanů. Data obsahují řadu zpráv o přeletech podivných objektů i o kontaktu se zelenými mužíky a návštěvách pozemských základen mimozemšťanů.

Zvláštní britský úřad, který měl sledování UFO na starosti, byl zrušen po konci studené války. Vláda to zdůvodnila tím, že se po pádu socialistického bloku počet pozorovaných UFO výrazně snížil.

Data v angličtině jsou přístupná na www.nationalarchives.gov.uk/ufos. Stránky se krátce po zveřejnění kvůli velkému zájmu zhroutily.

Británie není první zemí, která zveřejnila svůj archiv zpráv o UFO. Minulý rok tak učinila Francie.

Čtěte také: Ufologové se těší. Francie otevřela archiv

Vatikán: Možná nejsme sami

Nejen zprávy o odtajněných datech o UFO ve středu zaplnily zahraniční noviny. Řada z nich citovala slova jezuitského kněze stojícího v čele vatikánské observatoře José Gabriela Funese, který připustil, že ve vesmíru lidé nemusejí být sami.

"Nemůžeme vyloučit, že je život i jinde ve vesmíru," uvedl kněz v rozhovoru pro oficiální vatikánský deník L´Osservatore Romano.

"Stejně jako na Zemi žije mnoho stvoření, mohou žít i jiné bytosti, rovněž inteligentní, které stvořil Bůh," uvedl Funes o tvorech, které označil za "mimozemské bratry".

 

Právě se děje

Další zprávy