Pustím vám plyn, vyhrožoval Fritzl svým obětem

bh
2. 5. 2008 16:35
Rakouští kriminalisté pracují na 3D animaci kobky
Josef Fritzl krátce po zadržení.
Josef Fritzl krátce po zadržení. | Foto: Reuters

Amstetten - Josef Fritzl, který 24 let trýznil v podzemní kobce svou dceru a tři děti, které s ní zplodil, vyhrožoval svým obětem smrtí.

Během výslechu přiznal, že důmyslně vybudovaná kobka měla vývody plynu. Svým obětem zdůrazňoval, že může kdykoliv otočit kohoutkem. "Chtěl tím zabránit, aby se proti němu spikli," citoval bulvární list Kronenzeitung jednoho z policejních mluvčích.

Dosud také není jasné, jak fungovala třísetkilová kovová vrata, která byla jediným vchodem do sklepního vězení. Podle policie měly dveře "dálkové ovládání staršího typu", sám Fritzl tvrdí, že po určité době nečinnosti se mechanismus dal lehce odblokovat zevnitř.

Vyšetřovatelé přizvali k amstettenské kauze také odborníky na 3D animaci. Celá asi 60 čtverečních metrů velká kobka by měla být namodelována tak, aby si kriminalisté udělali obrázek, jak přesně Fritzl svou "druhou" rodinu obhospodařoval.

Foto: Aktuálně.cz

Čtěte také:
Rakousko chce po případu týrání vylepšit svou image
Rakušan se přiznal, 24 let věznil a zneužíval své děti
Rakouský tyran měl více domů, policie rozšířila pátrání
Amstetten: chodil za znásilňovanou další muž?

Německý deník Bild mezitím získal záběry z Fritzlovy thajské dovolené, na nichž je smějící se rakouský důchodce zachycen na pláži.

Kriminalisté ovšem vylučují, že by dvoutýdenní dovolená pro trýzněné v kobce znamenala další utrpení. Fritzl pravděpodobně vězněné zásobil předem.

Policie také znovu otevřela více než dvacet let starou kauzu smrti Martiny Poschové. Znásilněná sedmnáctiletá dívka byla v roce 1986 nalezena mrtvá, její tělo bylo zabalené do plastové plachty a vhozeno do jezera Mondsee.

Nedaleko odtud přitom manželé Fritzlovi provozovali pension. Podle kriminalistů jde ale jen o rutinní přešetření a Fritzl není horkou stopou.

 

Právě se děje

Další zprávy