Objevitel drogy LSD zemřel. Bylo mu 102 let

Reuters, man
30. 4. 2008 15:05
Chemik Albert Hofmann skonal doma v Basileji
Albert Hofmann na snímku z roku 1993.
Albert Hofmann na snímku z roku 1993. | Foto: Wikipedia

Curych - Švýcarský chemik Albert Hofmann, který se proslavil objevem halucinogenní drogy LSD, zemřel v Basileji ve věku 102 let.

LSD objevil a popsal už v roce 1943. Věřil, že LSD může napomoci objasnit způsob, jakým pracuje lidský mozek. Droga také podle jeho představ měla být lékem na schizofrenii.

Sám jako první drogu vyzkoušel a popsal její účinky.

"Upadl jsem do zvláštního, nikoli nepříjemného stavu. Podobal se opilosti projevující se extrémně podnětnou představivostí. Když jsem zavřel oči, (denní světlo bylo nepříjemně ostré), ocitl jsem se ve stavu podobnému snění. Projevoval se nepřetržitým tokem představ fantastických výjevů, zobrazujících se s neobyčejně intenzivní kaleidoskopickou hrou barev. Asi po dvou hodinách se můj stav vrátil do normálu," zapsal si tehdy.

V šedesátých letech se LSD stalo populární drogou mezi hippies a rockovými hudebníky, což Hofmann nesl nelibě a hovořil o "únosu svého objevu".

"Pracoval jsem na LSD jako na léku. Ne jako na droze, kterou budou lidé zneužívat," uvedl švýcarský chemik. O LSD také hovořil jako o "medicíně pro duši".

O svém životě napsal knihu s názvem LSD: Mé problémové dítě. Ve své praxi pracoval také na výzkumu léků na srdeční choroby.

 

Právě se děje

Další zprávy