Evropa se vrací k uhlí. I přes výhrady odborníků

mih, Red Dom
26. 4. 2008 12:00
V Evropě má vyrůst 50 nových elektráren na uhlí
Kouř z české uhelné elektrárny Prunéřov
Kouř z české uhelné elektrárny Prunéřov | Foto: Ludvík Hradilek

New York/Praha - Přestože se klimatologové shodují, že emise z uhelných elektráren výrazně přispívají ke globálnímu oteplování, v mnoha zemích se schyluje ke stavbě nových uhelných elektráren.

Ve svém článku na to upozornil deník The New York Times. Jako příklad uvádí americký deník Itálii, kde se v příštích pěti letech zvýší podíl energie získané v uhelných elektrárnách ze 14 na 33 procent.

Itálie není v Evropě zdaleka sama. Kvůli zvyšujícím se cenám ropy a zemního plynu a také kvůli přetrvávající nedůvěře k jaderné energii evropské státy během dalších pěti let zprovozní zhruba 50 nových uhelných elektráren. Staví se i v Česku.

Na energii z uhlí je také závislá většina lidí z rychle se rozvíjejících asijských států, jako jsou například Čína a Indie.

Větrníky - ilustrační snímek
Větrníky - ilustrační snímek | Foto: Reuters

Protesty ekologů a klimatologů

Prosazování uhelné energie v Evropě znepokojuje ochránce životního prostředí a klimatology. Evropa tím podle nich dává špatný příklad světu.

"Musíme hned zastavit stavbu dalších elektráren na uhlí," říká klimatolog z amerického Goddardova institutu James E. Hansen, podle kterého by během dvaceti let měly být všechny uhelné elektrárny uzavřeny.

Energetické společnosti obhajují své plány tím, že nové elektrárny budou vypouštět daleko méně emisí než ty současné. Uhlí má řadu dalších výhod. Je poměrně levné a jeho světové zásoby jsou větší než ropy nebo zemního plynu.

Navíc energetické společnosti údajně nemají mnoho možností, jak uspokojit stoupající poptávku a energii z uhlí nahradit, protože v zemích jako Německo nebo Itálie se nepočítá s novými jadernými elektrárnami. Naopak Velká Británie už oznámila, že nové jaderné reaktory začne stavět.

Staví se i v Česku

Výstavbu nových uhelných elektráren chystá i český ČEZ. Chce v následujících pěti letech zmodernizovat až deset bloků a postavit tři nové. Kolik jich nakonec přesně bude, záleží do značné míry i na tom, jestli zůstanou zachovány limity těžby hnědého uhlí v severozápadních Čechách.

Plány ČEZ se nelíbí ekologickým organizacím ani ministrovi životního prostředí Martinu Bursíkovi.

"To jsou technologie tak z osmdesátých let minulého století," řekl například před časem Aktuálně.cz Bursík o modernizaci uhelných elektráren v Prunéřově a Tušimicích.

 

Právě se děje

Další zprávy