Premiér Kosova je pod tlakem. Kvůli odebírání orgánů

Red Zah
13. 4. 2008 18:10
Human Rights Watch žádá od Thaciho vysvětlení
Kosovo vyhlásilo v březnu nezávislost, ale jeho vláda už musí řešit první závažně obvinění.
Kosovo vyhlásilo v březnu nezávislost, ale jeho vláda už musí řešit první závažně obvinění. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

New York - Informace o odebírání orgánů Srbům zajatým na konci devadesátých let Kosovskou osvobozeneckou armádou, začíná představovat pro vládu nezávislého Kosova problém.

Obvinění jako první zveřejnila ve své nedávno vydané knize bývalá žalobkyně Mezinárodního tribunálu v Haagu pro zločiny spáchané v bývalé Jugoslávii Carla del Ponteová.

Nyní v souvislosti s těmito informacemi požádala kosovský kabinet o vysvětlení organizace Human Rights Watch (HRW).

Ta monitoruje po celém světě porušování lidských práv a její stanoviska a podněty mají velký vliv. Podle HRW jsou tvrzení del Ponteové velmi přesvědčivá a kosovské úřady by měly zahájit vyšetřování.

Carla del Ponteová je momentálně šývarskou velvyslankyní v Argentině.
Carla del Ponteová je momentálně šývarskou velvyslankyní v Argentině. | Foto: Reuters

HRW zaslala dopis přímo premiérovi Hashimu Thacimu. Ten stál ve druhé polovině devadesátých let v čele Kosovské osvobozenecké armády.

"Vyzýváme Vás, abyste zahájil ve spolupráci s albánskou stranou vyšetřování. A pokud by se zjistilo, že obvinění jsou pravdivá, aby viníci neušli trestu," uvádí se v textu.

Se žádostí o přošetření případu se už obrátilo na OSN Srbsko. A Rusko si tento týden vyžádalo od Mezinárodního tribunálu pro zločiny v bývalé Jugoslávii v Haagu (ICTY) další podklady k tvrzení švýcarské exžalobkyně.

Ta v knize tvrdí, že sto až tři stovky kosovských Srbů převezli povstalci v červnu 1999 v nákladních autech na sever Albánie. Tam jim lékaři odebírali tělesné orgány a prodávali je zájemcům v Evropě. Srbské oběti pak byly zavražděny a pohřbeny.

K odebrání orgánů z těl srbských zajatců mělo docházet na severu Albánie.
K odebrání orgánů z těl srbských zajatců mělo docházet na severu Albánie. | Foto: Aktuálně.cz

Na inkriminovaném místě podle del Ponteové vyšetřovatelé z OSN nalezli provizorní operační sál, lékařské nástroje a také krev. Nedokázali ale určit, zda se skutečně jednalo o odebírání lidských orgánů.

Del Ponteová naznačila, že k odebírání a pašování orgánů docházelo s tichým souhlasem některých albánských představitelů. Tehdejší albánský premiér Pandeli Majko označil obvinění za "fantazírování".

Za nepodložená a vymyšlená označil tvrzení také kosovský ministr spravedlnosti Nekibe Kelmendi.

 

Právě se děje

Další zprávy