Prodával kosovský premiér orgány zabitých Srbů?

Zdeněk Mihalco
12. 4. 2008 8:00
Kniha bývalé žalobkyně v Haagu vyvolala bouři

Bern - Rozzuřila Srby, Albánce, Chorvaty, mezinárodní organizace i švýcarskou vládu. Bývalá žalobkyně Mezinárodního tribunálu v Haagu pro zločiny spáchané v bývalé Jugoslávii (ICTY) Švýcarka Carla del Ponteová vyvolala bouři vydáním své knihy "Lov: Já a váleční zločinci".

Například v ní zmiňuje, že vyšetřování válečných zločinů bránili zástupci NATO a OSN. V čele kosovské mise stál tehdy současný francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner.

Naznačuje, že Srbové záměrně nechtějí vydat podezřelé z válečných zločinů, například Ratka Mladiče. Chorvatská církev zase měla pomáhat ukrývat generála Anteho Gotovinu.

V nejkontroverznějších pasážích bývalá žalobkyně popisuje obchod s orgány během války v Kosovu, kdy měl albánský gang unášet a zabíjet Srby a Romy a jejich orgány prodávat.

Del Ponteová zmiňuje, že do obchodu bylo zapojeno vedení Kosovské osvobozenecké armády (UCK), v jejímž vedení byl současný premiér Kosova Hashim Thaci.  Ten veškerá obvinění odmítá.

Albánský gang měl během kosovské války v letech 1998 až 1999 unést 100 až 300 Srbů a Romů do sousední Albánie, kde obětem měly být odebrány orgány. Jejich těla údajně skončila v masových hrobech.

Hashim Thaci, kosovský premiér
Hashim Thaci, kosovský premiér | Foto: Reuters

"Oběti zbavené ledvin byly znovu uvězněny v domech až do chvíle, než byly zabity kvůli odebrání dalších orgánů. Ostatní vězni tak věděli, co je čeká," píše se například podle britských médií v knize.

Vyšetřovatelé k potvrzení těchto podezření neměli dost důkazů.

Politika, spekulace, informace a boj o Kosovo

Del Ponteová má kvůli vydání své knihy problémy, pobouřila například švýcarskou vládu. Bývalá haagská žalobkyně je totiž v současné době švýcarskou velvyslankyní v Argentině.

Kniha údajně obsahuje pasáže, které narušují švýcarskou neutralitu a jsou "nepřípustné pro reprezentanta švýcarské vlády". Někteří politici požadují, aby se bývalá žalobkyně svého postu vevyslankyně vzdala.

Švýcarsko jako jedna z prvních zemí uznalo samostatnost Kosova, které v únoru vyhlásilo jednostrannou nezávislost na Srbsku.
K prošetření obchodu s orgány vyzvala organizace Human Rights Watch.

Podezření prošetřuje také srbská prokuratura. "Jestli jsou její obvinění pravdivá, tak jde o nejstrašnější zločiny od dob Mengeleho," prohlásil například bývalý srbský ministr spravedlnosti Vladan Batič.

Už před vydáním publikace se objevovaly nejrůznější informace o zločinném obchodu s orgány a pasáže z knihy v srbských a ruských médiích. Podle bělehradských médií kontroloval obchod s orgány sám Thaci, který tím vydělal miliony dolarů. Srbská média jsou však na straně srbské vlády ve sporu o Kosovo. A Rusko je největším spojencem Srbska.

I kvůli takovýmto politickým souvislostem je obtížné obvinění Carly Del Ponteové nezávisle ověřit.

 

Právě se děje

Další zprávy