Slovenské deníky dnes mají místo titulní strany parte

mih, Aktualne.sk
11. 4. 2008 7:25
Novináři protestují proti novému tiskovému zákonu
Slovenské deníky proti zákonu protestovaly už v březnu
Slovenské deníky proti zákonu protestovaly už v březnu | Foto: Pavol Urbi, Aktuálne.sk

Bratislava - Slovenské deníky v pátek opět vyšly s upravenou titulní stranou. Místo článků na ní čtenáři najdou parte se stanovisky listů k novému tiskovému zákonu.

Kontroverzní normu tento týden schválili poslanci. Podle slovenských novinářů i některých mezinárodních organizací (například OBSE) zákon omezuje svobodu slova na Slovensku.

Deníky ve svých stanoviscích uvádějí, že tiskový zákon omezuje svobodu tisku a redakční nezávislost. Potvrzují také své odhodlání nadále vydávat noviny pro své čtenáře a slibují, že budou nádále hledat všechny zákonné možnosti, jak zabránit tomu, aby zákon reálně začal platit. Plánují se obrátit na prezidenta a na Ústavní soud.

Stanovisko slovenských deníků

Vážení čitatelia,

parlament prijal tlačový zákon, ktorý predstavuje hrubý zásah do slobody tlače a redakčnej nezávislosti, smeruje proti záujmom občanov a čitateľov.

Obraciame sa na prezidenta Slovenskej republiky, ústavný súd a medzinárodné inštitúcie, aby noviny naďalej mohli slúžiť čitateľom.

"Černý rám zdůrazňuje negativní atmosféru, kterou nový zákon zavádí," řekl online deníku Aktualne.sk šéf Sdružení vydavatelů periodického tisku Miloš Němeček.

Čtěte více na Aktualne.sk: Parte namiesto tituliek. Denníky hľadajú pomoc

Do protestu se zapojily všechny významné slovenské listy: Hospodárske noviny, Nový čas, Plus 1 deň, Pravda, Sme a Uj Szó.

Slovenské deníky už jednou s prázdnou titulní stranou vyšly, a to na konci března. Namísto obvyklého zpravodajství na ní bylo velkým písmem popsáno, jakým způsobem může nový tiskový zákon omezit práci slovenských žurnalistů.

Sporné je především ustanovení, které dává takzvané právo na odpověď, kdy se může kdokoliv včetně politiků ohradit proti tvrzení novinářů uveřejněním vlastního článku. Noviny takový článek podle nového zákona musejí otisknout v plném rozsahu.

Vydavatelé ještě vidí šanci v tom, že by zákon mohl vetovat slovenský prezident Ivan Gašparovič. "Požádali jsme prezidenta o setkání, kde bychom mu chtěli vysvětlit naše motivy kritiky zákona," řekl šéf sdružení vydavatelů Miloš Němeček.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy