Poláci chtějí získat srdce papeže Jana Pavla II.

mih
10. 4. 2008 12:28
Srdce chtějí natrvalo umístit v katedrále v Krakově
VATIKÁN 30. ledna - Papež Jan Pavel II. hledí na holubici, která prolétá kolem jeho apartmánu ve Vatikánu.
VATIKÁN 30. ledna - Papež Jan Pavel II. hledí na holubici, která prolétá kolem jeho apartmánu ve Vatikánu. | Foto: Max Rossi

Krakov/Vatikán - Poláci chtějí uložit srdce papeže Jana Pavla II. v Krakově.

Informoval o tom římský deník La Repubblica s odvoláním na bývalého sekretáře Polské biskupské konference Tadeusze Pieroneka. Poláci by rádi uložili srdce Jana Pavla II. v katedrále hradu Wawel, bývalém sídle polských králů.

Srdce z papežova těla by se pravděpodobně stalo relikvií poté, co by byl Jan Pavel II. blahořečen, nebo ještě později, až bude prohlášen za svatého. Jeho ostatky poté nejspíše budou vyjmuty z hrobky a rozděleny.

Záměr umístit relikvie do Polska podpořil i papežův osobní tajemník Stanislaw Dziwisz. "Je logické, že by město Krakov, kde Jan Pavel II. sloužil jako kardinál, mělo uchovávat jeho relikvie. Mohly by to být i části jeho těla," prohlásil mluvčí kardinála Dziwisze.

Specialista na dění ve Vatikánu Marco Politi řekl britskému deníku The Times, že o tom, jaké relikvie kam poputují, nakonec rozhodne papež Benedikt XVI.

Ve Vatikánu nyní probíhají debaty, zda vyjmout tělo Jana Pavla II. z hrobky pod vatikánskou svatopetrskou bazilikou a vystavit jeho ostatky s obličejem z vosku přímo v katedrále. Jan Pavel II. zemřel před třemi lety, jeho tělo je nabalzamováno.

Předpokládá se, že letos by měl být Jan Pavel II. blahořečen. Blahořečení je v římskokatolické církvi posledním krokem před prohlášením za svatého. U Jana Pavla II. probíhá složitý proces blahořečení nejrychleji v historii. Dříve se respektovala pětiletá lhůta od úmrtí kandidáta.

Spekulovalo se i o možnosti, že by Jan Pavel II. byl prohlášen za svatého už letos na podzim, kdy uplyne 30 let od chvíle, kdy se stal Karol Wojtyla jako první Polák papežem.

 

Právě se děje

Další zprávy