Soud: srovnat fašismus a islám není protizákonné

gaz
7. 4. 2008 18:15
Nizozemský politik Wilders je chráněn svobodou slova

Amsterdam - Nizozemský soud rozhodl o tom, že kontroverzní politik Geert Wilders se nedopustil ničeho protizákonného, když porovnával islám s fašismem a o proroku Mohamedovi mluvil jako o barbarovi.

Wilders své názory představil v patnáctiminutovém snímku Fitna, který uveřejnil na internetu. Ihned poté proti filmu protestovaly muslimské organizace a země.

Žalobu na Wilderse podala Nizozemská islámská federace (NIF), která ho obvinila z podněcování nenávisti a násilí vůči muslimům. NIF na soudu chtěla, aby poslanci podobné zveřejňování protimuslimských názorů zakázal.

Podle právníků je však Wilders chráněn svobodou slova v zemi.

"Sporné poznámky nejsou viděny jako protizákonné. Svoboda slova obžalovaného byla rozhodujícím faktorem v této záležitosti," citovala ze soudního prohlášení agentura Reuters.

Nizozemci se obávají, že by Wildersův film mohl vyvolat vlnu podobných protestů jako dánské karikatury proroka Mohameda před dvěma lety. V neděli se v pákistánském Karáčí sešlo přes 25 tisíc lidí, aby proti Wildersovu filmu i dánským karikaturám demonstrovali.

Wilders, který muslimy nevybíravými slovy kritizuje dlouhodobě, se však kát nehodlá.

"Vždy jsem věřil, že je nutné, aby bylo v politické debatě možné upozorňovat na nebezpečí pokračující islamizace Západu a Nizozemí," řekl Wilders agentuře ANP. "Nikdy jsem neměl pocit, že bych zašel příliš daleko."

 

Právě se děje

Další zprávy