Olympijský oheň v Paříži zhasl, vládl slzný plyn

man
7. 4. 2008 17:34
Štafetu chránilo na tři tisíce policistů. GRAFIKA
Atlet běží se zhašenou pochodní.
Atlet běží se zhašenou pochodní. | Foto: Reuters

Paříž - Olympijská pochodeň, zapálená před dvěma týdny v řecké Olympii, nevydržela protesty v ulicích Paříže. Bezpečnostní síly doprovázející štafetu se uprostřed silných protestů rozhodly na popud olympijských funkcionářů oheň třikrát uhasit a nakonec zrušit závěrečnou část štafety.

Doprovod pochodně měl připraven náhradní oheň zapálený taktéž v Olympii, nakonec však souboj s demonstranty vzdal.

Štafeta skončila neplánovaně už před budovou Národního shromáždění, kde byl oheň naložen do autobusu a ten ho místo běžců dopravil na jižní okraj Paříže, plánovaný konec trasy.

Ještě nikdy v historii neměla olympijská pochodeň takové problémy na cestě z Řecka přes celý svět až do dějiště her.

Aktivisté a demonstranti se snaží upozornit na porušování lidských práv v Číně a zejména na situaci v Tibetu, kde v březnu armáda a policie potlačily protesty proti režimu.

Čtěte souvislosti: Sarkozy má podmínky pro účast na olympiádě. Nebo nemá?

Demonstrace v centru města

Pochodeň vyrazila v půl dvanácté dopoledne od Eiffelovy věže a pokračovala ulicemi centra Paříže. Podle informací agentury AP byla ale celá akce po uhašení ohně pozastavena a pochodeň naložena do autobusu. K druhému přerušení štafety a uhašení ohně došlo ve chvíli, kdy pochodeň nesl atlet na vozíku.

K třetímu uhašení ohně došlo kousek před jedním z pařížských mostů, když na něm policie spatřila dav demonstrantů chystající se pochodeň napadnout.

Podle zpravodaje CNN šlo v ulicích napočítat tisícovky demonstrantů. Mezi stoupenci Tibetu a čínskými zastánci olympijských her došlo podle něj k několika potyčkám.

Policie použila k rozehnání demonstrantů slzný plyn.

Podél trasy, kterou sportovci běželi, jsou ve městě rozmístěny na tři tisícovky policistů. Osmdesát běžců mělo absolvovat trasu dlouhou 28 kilometrů. 

Členové štafety běželi v obklíčení několika stovek policistů, kteří vytvářeli kolem běžců několikavrstvou ochranu. Někteří doprovázeli pochodeň v obrněných vozidlech, jiní na motorkách a jiní pěšky. Část policistů si pro dnešek obula kolečkové brusle. Pařížští hasiči, kteří vytvářejí vnější ochrannou vrstvu, si nazuli běžecké boty. 

Jako první běžel bývalý světový šampión na 400 metrů překážek Stephane Diagana.

Do centra Paříže je dnes svolána demonstrace na podporu Tibetu a demokracie v Číně.

Na letišti Charlese de Gaulle v Paříži oheň "přivítal" už v neděli večer bývalý francouzský mistr Evropy v běhu na 110 metrů překážek Guy Drut. 

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge vyjádřil znepokojení nad situací v Tibetu i nad opakovanými útoky protestujících na olympijskou pochodeň. Znovu však kritizoval hlasy volající po bojkotu či zrušení her.

Pochodeň v autobusu

Nedělní protesty v Londýně skončily málem uhašením ohně. Jeden z  protibetských aktivistů na běžce s pochodní stříkal pěnou z hasicího přístroje. Podobnou akci chystají protestující i v Paříži.

Dále čtěte:

Britská policie zatkla celkem sedmatřicet lidí. Na chvíli musela pochodeň dokonce cestovat autobusem.

Účastníci demonstrace ale uvádějí, že přístup britských bezpečnostních složek byl daleko vstřícnější než v Řecku, kde se mluvilo o policejní brutalitě.

"Včera jsem hovořila s kolegou z naší organizace Students for Free Tibet, který byl v Londýně. Říkal, že policisté zasahovali jen proti lidem, kteří se snažili fyzicky napadnout olympijskou štafetu," uvedla česká aktivistka Klára Vrbová, kterou minulou neděli zatkli řečtí policisté kvůli protičínským protestům v Aténách. 

Jak bude vypadat další trasa olympijské pochodně: 9.dubna v San Francisku, 11.dubna v Buenos Aires, 13.dubna v Dár-es-Salámu (Tanzánie), 14.dubna v Maskatu (Omán), 16.dubna v Islámábádu, 17.dubna v Mumbai, 19.dubna v Bangkoku, 22.dubna v Jakartě, 24.dubna v Canbeře, 26.dubna v Naganu, 27.dubna v Soulu, 28.dubna v Pchjongjangu, 2. května v Hongkongu, 20.května v Šanghaji, 19.června ve Lhase, 6.srpna v Pekingu.

 

Právě se děje

Další zprávy