I přes globální oteplování tento rok teploty poklesnou

gaz
4. 4. 2008 18:30
Může za to jev zvaný La Niňa
Foto: Reuters

Ženeva - Letošní rok bude studenějším, než na jaké jsme zvyklí. Může za to jev zvaný La Niňa, který ochlazuje teploty Tichého oceánu o půl stupně Celsia, což se projevuje i na světovém klimatu.

Důsledky tohoto jevu na vlastní kůži pocítili například Číňané, kteří letos zažili největší sněhové vánice za posledních několik desítek let.

OBRAZEM: Půl milionu Číňanů uvízlo ve vánici

Letní Niňa

Důležité pro letošní ochlazení je zejména to, že La Niňa bude pokračovat až do léta. Stanici BBC to řekl generální tajemník Světové meteorologické organizace (WMO) Michel Jarraud.

Podle Jarrauda si však nesmíme plést jablka s hruškami. Že se globální klima otepluje, je prý nezpochybnitelné.

"Když pozorujete změny klimatu, nesmíte se dívat na žádný specifický rok. Měli byste se soustředit na dlouhodobý trend a ten u globálních teplot stále velice napovídá oteplování," říká Jarraud. "V průměru se klima otepluje, i když je zde dočasné ochlazení kvůli La Nině."

Tučňáci u rovníku

La Niňa (španělsky holčička) je jevem stejné oscilace meziročního světového klimatu jako její známější protějšek El Niňo (chlapeček). Na rozdíl od ní však způsobuje El Niňo vzrůst světových teplot. Tyto oscilace můžeme pozorovat v periodách tří až osmi let.

Při La Nině se zesiluje studený Peruánský proud, který teče z antarktických vod k rovníku. Díky němu tak můžeme i nedaleko peruánských břehů potkat tučňáky.

Oznámení WMO znamená, že se globální teploty nezvýšily od roku 1998. Podle odhadu  britského Hadleyova Centra, které se zabývá zkoumáním změn klimatu, však budou letošní teploty o 0,4 stupně nad průměrem pro léta 1961 až 1990 a ještě výše při srovnání s dřívějšími dekádami.

 

Právě se děje

Další zprávy